Инж. Атанасов: Проверката на пътищата, искана от депутати ще се случи тогава, когато законите позволяват

Снимка: Infomreja.bg

Проверката на пътищата, искана от група народни представители ще се случи тогава, когато законите позволяват. Това каза пред бТВ тази сутрин инж. Дончо Атанасов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

„Колегите работят, проверяват всички закони, нормативни документи, по които може да се осъществява такава проверка на външни лица. Законът за устройство на територията много ясно показва какви са правата и отговорностите на целия инвестиционен процес по реализирането на ново строителство, ремонтни дейност, така че който иска да осъществява такива проверки, особено народни представители, би трябвало да се запознаят първо със Закона за устройство на територията, обхватът как се извършват проверки, чия отговорност е и ако считат, че законодателството в Република България не позволява такива проверки, или позволява такива проверки, би трябвало, тъй като те са хората, които коват законите, да ги осъществяват“, заяви инж. Атанасов.

Той уточни, че в кратки срокове народните представители ще получат отговор от АПИ.

Инж. Атанасов подчерта, че в последните години проектите изпълнявани от пътната агенция със средства от фондовете на ЕС по оперативните програми „Транспорт“ и „Регионално развитие“, са проверявани от лицензирани независими лаборатории, ангажирани от Европейската комисия.

Проверявани са участъци, пуснати в експлоатация и такива в строителство - АМ „Тракия“, АМ „Струма“ и АМ „Марица“. По време на строителството е извършван мониторинг и са взимани множество проби, каза той. В проверката, поискана от народните представители, са включени и пътища, строени преди 30 години, които са изградени по тогавашните норми на проектиране, а изискванията и техническите спецификации се променят в годините.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK