Пациенти на МБАЛ “Свети Врач” проглеждат с импланти в очите

снимка: МБАЛ “Свети Врач”

Последните новости в очната хирургия вече са успешно въведени и в болницата в Сандански. Лекари от София заедно с колегите си от МБАЛ “Свети Врач” в града имплантират в очите на пациентите лещи, които мигновено връщат зрението.

Най-новото и модерното при лечението на очните заболявания е използването на т.нар. високотехнологични меки лещи. Те се имплантират направо в окото и могат едновременно да решат няколко проблема – например да осигурят едновременно виждане и наблизо, и надалеч, коригират и астигматизма. В Сандански такива операции правят два екипа - д-р Лукан Мишев заедно с д-р Виолета Разсипийска и д-р Андрей Маринов с д-р Бистра Йосифова. Д-р Разсипийска и д-р Йосифова работят в МБАЛ “Свети Врач”, а двамата консултати – д-р Мишев и д-р Маринов идват от София.

През целия месец юли по инициатива на д-р Разсипийска и д-р Йосифова в Сандански ще тече кампания, посветена на високотехнологичните лещи в очната хирургия. Кампанията първо протече в Благоевград, а сега се прави и в болницата в Сандански. В очното отделение те ще преглеждат и разясняват на всички пациенти дали новата технология е подходяща за тях. Имплантите решават проблеми, които досега са карали пациентите да сменят по няколко чифта очила.

“Става дума за две категории пациенти – възрастни хора със старческо перде (катаракта) и страдащи от глаукома. При катарактата, която настъпва след 55-годишна възраст, единственото лечение е операцията. Симптомите на катарактата са размазано виждане, помътняване на цветовете. Тези аномалии се дължат на помътнялата естествена леща. С операцията тя отстранява, на нейно място през микроскопичен разрез се поставя изкуствена леща, която сама се разгъва в окото. След операцията пациентът вижда по-добре отпреди и е независим от очилата. Самата операция трае няколко минути, тя е безкръвна, безшевна, а възстановяването е изключително бързо – няколко часа, след което оперираният може дори и да шофира”, обясняват двете лекарки.

Глаукомата най-често се проявява след 40-годишна възраст. Тя представлява повишаване на вътреочното налягане, което води до слепота. Страшното е, че слепотата настъпва изведнъж, затова прегледите за измерване на вътреочното налягане са препоръчителни всяка година. Ако се установи, че пациентът страда от глаукома, също има вариант – най-новата технология позволява в окото да се имплантира микроскопичeн стент, която понижава налягането в окото и спира развитието на глаукомата.

МБАЛ “Свети Врач” вече има и пациенти, които живеят с модерни импланти в очите. „Дори и с очила не виждах ясно предметите около себе си, ориентирах се само по силуети и сенки. След като по съвет на д-р Разсипийска ми имплантираха лещата Рестор, мога отново да чета любимите си книги, вестници. Виждам всичко ясно, когата излизам навън, радвам се на цветовете на живота”, споделя П.Д. с. с. Марикостиново. Пациентът на д-р Йосифова  - Л.Г. от Сандански пък казва: „Винаги съм страдал от астигматизъм, не можех да шофирам без очила. Образите ми бяха размазани и разкривени. Зрението ми се влоши особено много, след като развих старческо перде. За операцията избрах лещи, които ми коригираха астигматизма. Не мога да ви опиша колко ясно виждам сега, не ползвам очила, светът ми изглежда като нов!”

Операцията е изцяло платена от здравната каса. Консултация с очните лекари също може да се осъществи с направление, за да се спестят излишните разходи. Пациентът заплаща само импланта (вътреочната леща), тъй като касата не поема тези разходи. „По време на кампанията е предвидена отстъпка от цената на имплантите, тъй като водещи производители на импланти се съгласиха да подкрепят тази наша инициатива, за да могат повече жители на Сандански да се възползват от новите достижения на световната медицина”, обясняват лекарите.

При разработването на т.нар. високотехнологични лещи са използвани технологии на НАСА, прилагани при най-мощните телескопи в света. Те са биопоносими, имат вградени UV и жълт филтър за филтриране на вредната синя светлина (излъчванията от монитори и компютри). При многофокусните лещи AcrySof ReSTOR Aspheric се вижда еднакво добре наблизо и надалеч. Лещите AcrySof TORIC коригират астигматизма и предлагат качествено виждане надалеч. Всички лещи са с асферична платформа, която допълнително подобрява качеството на образа.

Ex-PRESS Glaucoma Filtration Device  представлява стоманена тръбичка (стент) с дължина 2,64 милиметра. С помощта на микроскоп тръбичката се имплантира в окото, а през нея се оттича течността, която повишава вътреочното налягане. Високото вътреочно налягане е основният фактор за развитие на глаукома - то уврежда зрителния нерв. Това води до необратима слепота, тъй като зрителният нерв не може да бъде възстановен.

Ex-PRESS Glaucoma Filtration Device играе ролята на дренажна система, която намалява вътреочното налягане. Той се прилага в случаите, че другите терапии са неуспешни, пациентите имат алергия към медикаментите, или по преценка на лекуващия лекар.

 

КОМЕНТАРИ

ангелина12:21 - 26.06.2012
В Гоце Делчев тези операции ги правят повече от 10 години най добрият д-р Ранков оперира в Гоце Делчев заедно с д-р Драгомир Геров . Изключително доволна съм като пациент и човек . Пичти десета гозддина съм меки лещи и се чувствам отлично .
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK