Овчарката Рови и нейният водач от Митнически пункт - Гюешево взеха първа награда на международно състезание

Източник: Агенция "Митници"

Овчарката Рови и нейният водач - митнически специалист от Митница Югозападна, МП Гюешево, заеха първо място на международното състезание за служебни кучета, организирано от Държавна фискална служба на Украйна.

Състезанието се  проведе от 10 до 12 май 2017 г. в Тернопол, Украйна. В дисциплината за откриване на наркотични вещества победителите се надпреварваха с още 11 екипа от осем различни държави, сред които Полша, Словения, Грузия, Турция и Азербайджан.

В рамките на два дни Рови се състезава в четири кръга - претърсване на лек и на товарен автомобил, на багаж и на помещение, като във всеки от тях е получил максималния брой точки - 100. Рекордно време нашият екип е постигнал при огледа на товарен автомобил, като на овчарското куче са му били достатъчни само 13 секунди, за да открие наркотиците.

Една от най-сложните задачи по време на състезанието е бил кръгът с претърсване на помещение. Жребият е отредил на българските състезатели претърсването на действащ офис, пълен с мебели и вещи. Въпреки това четириногият митнически служител посочва точното място за по-малко от минута.

Рекордно време - под минута, при претърсването на автомобил постигна и вторият екип на българската митническа администрация, който се състезава в дисциплината за търсене на цигари.

Въпреки че не успяха да заемат първите места в общото класиране, черният лабрадор Жерард и неговият водач - старши инспектор от МП Калотина, получиха грамота за рекордното си време, както и специална награда за куче ветеран.

Преди две години Жерард спечели второ място на международно състезание в Молдова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK