ОУ "Иван Вазов" - Кюстендил изпълнява проект "Образованието - ключ към успешната реализация"

Снимки: ОУ "Иван Вазов"

Основно училище „Иван Вазов” – гр. Кюстендил работи по реализацията на проект „Образованието - ключ към успешна реализация”, финансиран по КП 33.15-2016 от Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства от септември 2016 до юни 2017 г. с партньор Професионална гимназия по туризъм „Никола Йонков Вапцаров”- гр. Кюстендил.

Целта на проекта е да задържи и ограничи отпадането на ромски деца от училище, да повиши успеха им, да ги мотивира да получат по-високо образование, чрез включване на родителите в образователно–възпитателния процес.

Ученици, родители, учители и директори, представители на  Дирекция „Социално подпомагане”, Отдел „Закрила на детето”, Детска педагогическа стая и доброволци се включиха активно в реализацията на проектните дейности, а ОУ „Иван Вазов” предостави подходящо за целта помещение, оборудвано с необходимата техника и консумативи.

Родители и ученици преминаха мотивационни обучения, беседи, лекции, с цел осъзнаване на потребностите от образование за бъдеща успешна реализация. Създадените по проекта ученически съвет, родителски съвет и родителски  клуб, заедно с учителите от училището, утвърдиха правила за постигане на сигурна и стимулираща училищна среда.

Организираните посещения в професионалните гимназии, дадоха възможност на родителите и учениците да се запознаят на място с базата, учителите и перспективите за реализация след завършване на средно образование.

Резултатите след приключване на проект „Образованието - ключ към успешна реализация”, финансиран по КП 33.15-2016 от Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства са:

- създадена устойчива във времето, подкрепяща  училищна среда за деца, родители и учители;

- развит капацитет на родители и деца за участие в постигане на позитивни промени в образователната и общностната среда;

- постигане на разбиране за потребностите на децата и подобряване на общуването деца-родители-учители;

- редовно присъствие в учебните часове,  намаляване на отпадането от училище, повишаване на успеха;

- въвеждане на добри практики за участие на родители и ученици в училищния живот. 

 

„Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/ и Бенефициентът носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Министерство на образованието и науката и ЦОИДУЕМ“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK