Райка Добрева от Кюстендил: 60 лета на земята и 30 от тях на журналистическото поприще

Александър Захариев, снимка: Infomreja.bg

Бавно, прегърбен под тежестта на годините, един дълголетник, който беше извървял над 91 достойни години в живота си, подпирайки се на своята вярна патерица, изкачи дори и трудно стълбите до редакцията на ИНФОМРЕЖА в Кюстендил, за да изрази своето мнение и гражданската си позиция, свързана с юбилея на журналистката Райка Добрева.

Роден в Крупник, но остава сирак. Учи в Трекляно и Кюстендил, след което остава завинаги в града на Владимир Димитров-Майстора.

Този упорит човек се казва Александър Захариев и именно той е авторът на музиката на песента ”Песен за приятелството” и автор на планинарската песен „Дивна си, Осоговска планина”.

Учител по професия, културен деятел и общественик, свири на китара. Той още живее с мисълта за творческото сътворение и именно това го беше довело в редакцията, за да изкаже своето мнение за журналистката Райка Добрева, в чест на рожденния й ден, и да й поднесе стихотворение, написано от него, дори и на тази възраст, когато творческото му вдъхновение не е залязло.

Мнението му за романа „Дом на извори и мълнии” с автор Райка Добрева - новела с кюстендилски декор на съвременна тематика, е, че авторката е достигнала високо художествено майсторство.

Александър Захариев възкликва: ”Браво, Райке! Твоето дарование е достойно за приказно повествование!". В изблик на възхита и емоционална еуфория Александър Захариев й посвещава стихотворение. Ето част от него:

                     

                        И нека творческото ти въображение,

                        изкласило в знакови творби за нас,

                        и могъщото ти лирическо прозрение

                        ни потопи във приказен екстаз.

 

                        Бъди честита с писмената ти благословени

                        Пръскай светлина навред в бездуховността,

                        И нека творбите ти художествено извисени

                        Пътуват в крак с нас и с вечността.

 

„Новелата на Райка Добрева е ярка звездичка на кюстендилския небосклон, а защо не и на българския. Присъствието ни до такива хора като Райка повдига самочувствието ни като сериозни ценители на художественото слово, пречиства душите ни и ни изкачва до така търсения духовен катарзис.

И нека в юбилената й 60-годишнина да се обърнем към нея: Пиши, Райке! Защото твоята художествена визия е Божия дарба и нека съдбата те дари с дълголетие, за да ни радваш с нови знакови творби!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK