Отвориха къщата на Ванга 17 години след смъртта й

снимки: infomreja.bg

Къщата на петричката пророчица Ванга бе отворена днес, 17 години след смъртта й. Държавна комисия начело с областния управител на Благоевград Костадин Хаджигаев отвори дома на светицата, за да направи последна инвентаризация на вещите, които тя е оставила приживе. Това стана възможно, след като държавата в лицето на бившия финансов министър Симеон Дянков прехвърли имуществото на Община Петрич.

„Ще опишем вещите на светицата и след това кметството ще се разпорежда с тях. Възможно е част от тях да бъдат пренесени в общинския музей на Ванга в Петрич, а другите да останат в къщата в Рупите, която се стопанисва от фондация „Ванга”. Най-накрая домът, в който леля Ванга е приемала хората, за да им помогне, ще отвори врати за посетители”, заяви Хаджигаев.   

След двойно превъртане на ключа и леко проскърцване вратата на дървената къщичка се отвори и разкри света на светицата и вещите, които са били неизменна част от живота й. Всичко си е останало така, както Ванга го е оставила преди кончината си.

Времето обаче все пак си е казало думата - стаите са потънали в паяжини и мухъл, а килимите са проядени от молци. Подредени върху леглата детски кукли и плюшени играчки, вероятно сантиментални подаръци за пророчицата, днес гледаха тъжно членовете на комисията по инвентаризация. 

В един от коридорите имаше счупен сервиз за кафе, сякаш изпуснат току-що от домакинята.

Стаите са осеяни с любопитни предмети, безпорно безценни за Ванга и като че ли все още пълни с живот - уникална китайска ваза, статуетка от Ватикана, иконата на Св. Петка...

След смъртта на Ванга през 1996 г. къщата й в Рупите бе наследена от фондация „Ванга”, но по нейна заръка имуществото остана на държавата. 

Почти две десетилетия след кончината й държавата реши да прехвърли собствеността на вещите на общината в Петрич.

Къщата в Рупите ще бъде изчистена и ремонтирана, след което ще бъде отворена за туристи и гости.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

защо???23:10 - 26.03.2013
Защо толкова късно?
христина23:00 - 26.03.2013
най сетне нещо смислено,истинско да се направи
Ирина21:55 - 26.03.2013
Страхотен материал - поздравления. Страхотни сте Инфомрежа
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK