Отварянето на молове и ресторанти не предполага балове през май

Снимка: Infomreja.bg

Това заяви образователният министър Красимир Вълчев

Фактът, че отвориха ресторанти и молове не бива да бъде в полза на провеждането на абитуриентските балове.

Това заяви образователният министър Красимир Вълчев пред bTV.

По думите му въпреки либерализирането на мерките, опасността все още не е отминала и трябва да сме предпазливи.

В момента все още не е целесъобразно да рискуваме, освен това балът е празненство, което може да се проведе и на малко по-късен етап - в края на юни или през август може да се съберат, подчерта Вълчев.

Същото важи и за празненствата по случай 24 май - такива тази година не се предвиждат и ще отстъпят място на виртуални инициативи.

Междувременно през юни и юли ще има допълнителни присъствени занятия на открито за ученици, които не са имали достъп до онлайн часове.

"За тях ще има дейности за преодоляване на образователни трудности. Част от тях ще повторят, част от тях ще доучват", посочи Вълчев.

По отношение на отварянето на детските градини, той заяви, че очакват средно 50% от децата да тръгнат на детска градина.

На по-късен етап е възможно и тестването на учителите в градините. А ако някой се окаже положителен за COVID-19, няма да се затварят цели градини, а само групи, обясни Вълчев.

Във връзка с решението тази година да отпаднат почти всички изпити за прием в СУ, с изключение на някои специалности, министърът заяви, че това не е компромис, защото държавният зрелостен изпит не може да се каже, че е по-лесен от този за висшето училище за постигане на отлична оценка.

Нямаме основание да твърдим, че ще влязат ученици с по-ниски резултати. Държавните зрелостни изпити се наложиха като обективна оценка, допълни Вълчев./ news.bg

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK