Опасна селскостопанска отрова уби 5 крави край Баничан

Снимки: БДЗП-Гоце Делчев

Опасна селскостопанска отрова причини смъртта на 5 крави в близост до Баничан. Това съобщиха от гоцеделчевския клон на Българското дружество за защита на птиците.

Сигналът за евентуална екологична катастрофа в местността Туфча край гоцеделчевското село е постъпил при природозащитниците вчера. Било е съобщено, че вследствие на поставена силна селскостопанска отрова по ниви, засадени с царевица до планинската част на селото, са се отровили и са умрели пет крави от стопанството на местен животновъд.

Труповете на три от отровилите се крави са намерени на отдалечено в планинската част място и съществува голяма опасност от отровата да пострадат и диви животни, както и да бъде замърсена минаващата оттам река, коментират от БДЗП-Гоце Делчев.

За употребата на опасния препарат и умъртвените от него пет животни веднага са сезирани местните и регионалните власти, Областната дирекция по безопасност на храните, Районното управление на полицията в Гоце Делчев и ЛРС "Сокол".

Предстои лабораторните анализи да потвърдят дали съмненията за екокатастрофа в местността Туфча край Баничан са основателни и дали смъртта на 5-те крави е причинена от селскостопанска отрова.

Районът вече се следи и в случай на пострадали диви животни ще бъде уведомена и Регионалната инспекция по околната среда и водите, казаха още природозащитниците.

Предполага се, че земеделските стопани, собственици на засетите с царевица и други култури площи, са поставили безотговорно силната отрова, за да опазят реколтата си от диви прасета, косове и други птици.

 

КОМЕНТАРИ

Айван араба21:46 - 01.07.2018
Дайте от тази отрова да ръснеш и в долно Дряново лоши овчари
иван - гол тъпан19:50 - 01.07.2018
Ний ще садим а те ще ядат , ще ядат ама дълвото!
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK