Вълна от недоволство след опит за дарение на легла за кюстендилската болница

По този начин изглеждат електрическите легла Снимки: Infomreja.bg и Личен архив

Вълна от недоволство се разрази в социалните мрежи, след като швейцарска организация направи опит за дарение на Кюстендилската многопрофилна болница „Д-р Никола Василиев“.

Вчера представители на организацията „Солидарност Швейцария - Източна Европа“ посетили здравното заведение с идеята да дарят електрически легла за пациентите.

Идеята за това дошла на кюстендилка, която от дълги години живее извън пределите на страната ни.

„Аз не съм представител на тази организация! Просто като кюстендилка исках да се направи нещо и за нашата болница, тъй като до този момент са правени дарения в Северна България, други райони, но не и в нашия! Помолих ги ако е възможно и те се съгласиха! От организацията изпращат неща, които наистина са наложителни, а не просто ненужни никому вещи“, обяви още кюстендилката Евелин.

След посещението от страна на швейцарските представители последвал отказ за дарение от страна на управителя на здравното заведение, д-р Александър Величков.

Ето какво сподели той пред репортер на ИНФОМРЕЖА!

„През годините болницата е получавал много дарения от Западна Европа, като една част са били в крайно лошо състояние. Те подменят немедицинското си оборудване с ново, като след това са длъжни да вложат средства в извозване и унищожаването им. Част от остарелите шкафчета и легла се даряват на по-изостанали държави“, уточни Величков.

Той подчерта, че въпросните легла са със специални електромотори, които след като се развалят на практика стават неизползваеми.

„Ние имаме такъв тип дарения, като една част от леглата са неизползваеми. Разбира се, че болницата не може да съществува без легла, но категорично мога да кажа, че ние имаме достатъчно. Защо това, което изхвърлят болниците от Западна Европа, ние трябва да го приемем. Нашите пациенти да не са второ качество“, категоричен беше болничният шеф. Той посочи, че подобен вид дарения не са съвсем безвъзмездни като се заплащат транспортните разходи.

От своя страна от дарителската организация обявиха, че всичко около транспортирането на дарението е напълно безплатно, като подобни вече са правени в редица здравни заведения в цялата страна.

„Най-логичното от страна на директора щеше да е да поиска да види тези легла, преди категорично да откаже. Все пак всичко това се прави в името на хората и в това те да се чувстват по-комфортно, когато им се налага да влязат в болница“, коментираха кюстендилци.

 

Леглата в кюстендилската болница
Д-р Величков е категоричен, че пациентите в Кюстендил не са второ качество хора

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK