Отпускът в държавната администрация ще е 25 дни

снимка: dariknews.bg, архив

Всички работещи в държавната администрация вече ще имат по максимум 25 дни платен годишен отпуск, реши Министерски съвет на днешното си заседание.

Кабинетът взе решение, с което се препоръчва на всички държавни институции и администрации, считано веднага, отпуските за ненормирано работно време да се изравнят с тези в частния сектор и с трудовия кодекс, и да са 20 дни за нормирано работно време плюс 5 дни за ненормирано, заяви пред журналисти финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от БТА.

Сега в Закона за държавния служител отпускът беше 20 дни за нормиран работен ден плюс 12 за ненормиран. За оставащите 7 дни ще се въведат задължителни квалификационни курсове. Идеята е да се подобрят, както услугите, предоставяни от държавните служители, така и администрацията да има по-добра база за кариерно развитие.

Помолен да уточни понятието препоръка, Симеон Дянков отговори, че става дума за заповеди, подписани от ръководителите на съответните институции, с които да се регламентира промяната. Вече имало и примерни заповеди.

Очаква се министрите "по тяхно усмотрение" в най-скоро време да ги подпишат, каза още финансовият министър. По думите му част от министрите вече са подписали тези заповеди.
 
Имало обаче и изключения. "В Министерството на отбраната вече има подписан колективен трудов договор и това може да се случи със следващия. В Министерството на труда и социалната политика трябва да проверят имат ли такъв. МВР, което не работи по Закона за държавния служител, също е изключение и това не може да се случи веднага", уточни вицепремиерът.
Министър Цветан Цветанов е изразил готовност да се върви към такава промяна, според Дянков.

В едноседмичен срок трябва да стане ясно по какви курсове и квалификации могат да се обучават държавните служители през двата института към Министерския съвет и Министерството на финансите. Симеон Дянков заяви, че парите за обучение са заложени в бюджетите на ведомствата, досега почти не се използвали и накрая на годината често се връщали.

В края на 2010 година неизползваните отпуски в държавната администрация са били 2 170 000 дни, а в края на 2011 г. – около 1.9 млн. дни.

Промяната в броя на дните за почивка бе поискана от премиера Бойко Борисов преди дни. Пред журналисти тогава Борисов запита каква е логиката, ако работиш в държавната телевизия да вземаш 30 или 40 дни, а ако си в частната - 20 дни. Просто трябва да има справедливост, категоричен бе той. /dnes.dir.bg/
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK