Вежди Рашидов съжалява, че препоръчал Боил Банов за министър

Снимка: БГНЕС

Според него сегашното ръководство на културното министерство не защитава държавния интерес

Бившият министър на културата Вежди Рашидов не разбира за какво е Министерство на културата и съжалява за номинацията на сегашния министър на културата на Боил Банов.

В сутрешния блок на БНТ той изтъкна, че от дълго време наблюдава, че Министерството на културата говори като Министерство на театрите. Според него сегашното ръководство на културното министерство не защитава държавния интерес като например да защити функцията на Червената къща, а не тя да се отдава под наем или да се използва за антибългарски дебати. Като пример за недобра работа на Министерство на културата Рашидов посочи и работата на галерията "Квадрат 500", от където нищо не се чува, нищо не се прави, а е на 50 метра от основната туристическа дестинация "Александър Невски" и в центъра на столицата.

Вежди Рашидов смята да проведе разговор с премиера Борисов за Боил Банов, но решението дали са има смяна в министерството, ще е на министър-председателя.

Маргиналите в културата са моторите на света, заради които има държавни културни институции. Културата е каприз на лукса. Как капиталът, като не работи, да говорим за култура, запита бившият културен министър.

По думите му културата много отдавна е в колапс, защото за нея не достигат парите винаги. Според Рашидов е по-важно да се обясни кои са свободните професии, защото те са двигателят на културата. Свободните професии в културата са онази машина, заради които има културни институции, изтъкна Рашидов, според когото да искаш пари е едно, а да правиш култура - друго.

Като всичко останало и културата бавно трябва да се възстанови и да се събуди, но големите автори, като маргиналите, както ги наричаме, са най-големите двигатели на световната култура, подчерта Вежди Рашидов. Той обаче твърдо защити финансовия министър Владислав Горанов, че когато е използвал думата "маргинал" е имал предвид не хората в културата, а тези, които цял живот не са плащали осигуровките си. Рашидов посочи, че един ден България ще бере плодовете от дейността на културните дейци в сянка.

Нужно е културата да притиска финансовите министри, за да може да ни имат доверие, иначе стискат портфейлите, изтъкна бившият културен министър. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK