Отпускат еднократна помощ за родители в неплатен отпуск

Деница Сачева, снимка: МС

Помощта ще е в размер на 375 лева

Правителството отпуска еднократна помощ за родителите, които ползват неплатен отпуск и са изчерпали годишния си платен отпуск. Еднократната помощ ще е в размер на 375 лева. Новината съобщи социалният министър Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет.

Средствата ще се отпускат на родители, които не получават други социални помощи.

За мярката са отделени около 20 млн. лева, като подоходният критерии ще е месечният доход на семейството да е до 610 лева - колко е размерът на минималната работна заплата. С мярката се очаква да бъдат подпомогнати 55 000 семейства.

С мярката се подкрепят работещите родители, които нямат друга възможност да получат средства, за да гледат децата си.

Ако говорим за самотен родител, той трябва да бъде с максимален размер на дохода до 1 220 лева. Еднократна помощ е едно плащане в размер на 375 лева, обясни Сачева в отговор на въпрос дали мярката е еднократна. За многодетни семейства не се предвижда допълнително решение, тъй като те получават и социални добавки, обясни Сачева.

На въпрос помислено ли е за грижата за деца, чийто родители са заразени с коронавирус, Деница Сачева обясни, че се обмислят различни сценарии, но грижите за децата ще бъдат на първо място. На първо място винаги ще бъдат търсени близки и роднини, където децата да бъдат настанени, а не в социални центрове, каза Деница Сачева, макар и резидентната грижа да стои като възможност.

Към вчерашния ден по мярката "60/40" общият брой на подадените заявления вече е 2016, което касае над 30 000 работници и служители. За трети пореден ден има намаление на регистрираните хора в Бюрата по труда. Вчера са се регистрирали 3 866 души, като 2 882 са декларирали, че са останали без работа заради кризата с коронавируса. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK