Отпускат допълнителни 3 млн. евро спешна помощ за цивилни, засегнати от военните действия

Снимка: Infomreja.bg

Финансирането идва в допълнение на отпуснатите в началото на октомври 900 000 евро

Европейската комисия обяви допълнителни 3 млн. евро за хуманитарна помощ, за да осигури жизнено важна подкрепа на цивилните, които са най-силно засегнати от конфликта в и около Нагорни Карабах. Финансирането идва в допълнение на отпуснатите в началото на октомври 900 000 евро, когато започнаха военните действия.

Комисарят по Управление при кризи, Янез Ленарчич, заяви: „Европейският съюзпродължава да подпомага цялото цивилно население, засегнато от конфликта. Изпращаме допълнителна хуманитарна помощ. Приветствам прекратяването на военните действия, което ще предотврати ново човешко страдание. Въпреки това, аз съм изключително загрижен за хуманитарното положение на уязвимите хора, които са разселени и ще трябва да се справят със сурови зимни условия, кактои с въздействието на пандемията от коронавирус.“

Тази спешна подкрепа ще помогне на хуманитарните партньори на ЕС да предоставят основна подкрепа, включително храна и вещи за зимата, здравна подкрепа, медицинско оборудване и други съществено необходими продукти за засегнатите от боевете. Цялото хуманитарно финансиране на ЕС се предоставя в съответствие с хуманитарните принципи на човечност, неутралност, безпристрастност и независимост.

Военната конфронтация между Армения и Азербайджан, която започна на 27 септември, е най-сериозната ескалация на конфликта от последните 25 години насам. Бяха докладвани множество нарушения на международното хуманитарно право, включително предполагаемо умишлено нападение срещу цивилна инфраструктура или използване на забранени касетъчни боеприпаси. Конфликтът доведе до смъртта на стотици хора и хиляди ранени, включително много цивилни.

В рамките на шест седмици враждебните действия нанесоха тежки щетина жилищните сгради и важна цивилна инфраструктура, в това число училища, болници, пътища или електропреносни мрежи, създавайки дълготрайни хуманитарни последици. Сблъсъците също така са причинили и значително разселване на цивилното население заради тежките артилерийски обстрели. Европейският съюз е в постоянен контакт с хуманитарните партньори на място, за да координира отговора.Съюзът приветства прекратяването на военните действия след договореното от Русия спиране на огъня на 9 ноември между Армения и Азербайджан. Примирието трябва да се спазва стриктно и от двете страни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK