Отпускат близо 20 милиона по Програмата за трансгранично сътрудничество България - Македония

Радослава Чеканска - заместник-областен управител на Кюстендил, снимка: Областна администрация - Кюстендил

Заместник-областният управител на Кюстендил Радослава Чеканска участва в среща на Съвместния комитет за наблюдение на Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Македония, която е съфинансирана от Инструмента за предприсъединителна помощ II за периода 2014 – 2020 г.

Срещата откри Деница Николова – съпредседател на комитета и заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Представители на строителното ведомство, които присъстваха, бяха още Мария Дузова – главен директор на Главна дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“ и Маргарита Джоганова – началник отдел „ТГС Външни граници“.

Областните администрации в Кюстендил и Благоевград представляваха Радослава Чеканска и Бисер Михайлов - губернатор на Благоевградска област. На форума присъстваха още представители на МОСВ, Националното сдружение на общините, неправителствени организации в сферата на екологията, академичната общност, Комисията за защита от дискриминация и Българската асоциация на агенции за регионално развитие и бизнес.

Специален гост бе Ан-Жасмин Крабач, представител на Главна дирекция „Регионална и градоустройствена политика“ към Европейската комисия. О

бщата цел на Програмата за ТГС по ИПП между България и Република Македония 2014 - 2020 г. е да се подобри трансграничното сътрудничество между хората и институциите в региона с цел съвместно справяне с общите предизвикателства и използване на неоползотворения потенциал за развитие на трансграничния регион чрез ефикасно използване на ресурсите.

Програмата обхваща следните три приоритетни оси: “Околна среда“, „Туризъм“ и „Конкурентоспособност“. За изпълнението на Програмата са отпуснати 19 461 687 лв. за първата покана за кандидатстване, чийто период е от 25 септември 2015 г. до 25 януари 2016 г.

Бенефициентите, които могат да кандидатстват за финансиране на проекти по тази програма, са национални, местни и регионални органи на властта, национални и секторни агенции за развитие, НПО в сферата на туризма, структури за подкрепа на бизнеса, образователни и социални институции, академични институти, културни институции и граждански сдружения.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK