Опитът на ПГ по МСС – Гоце Делчев, получи висока оценка на международно ниво

Снимка: Infomreja.bg

Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Гоце Делчев днес беше посетена от представители на Международната учителска асоциация. Тук бяха преподаватели от Дания, Германия, Русия, Азербайджан и България. Посещението беше във връзка с провежданата международна конференция, посветена на екологичните проблеми и поставянето им във висшите и средните училища. В Гоце Делчев групата дойде след пребиваване в  Американския университет в Благоевград.

„Аз предварително бях проучила къде се работи по темата, която сега ни вълнува“ , каза за ИНФОМРЕЖА вицепрезидентът  на организацията – Петя Гьозова.

Сърдечно посрещнати от целия колектив на ПГ по МСС „Пейо Яворов“, гостите разгледаха училището и учебно-опитното стопанство към него.

В изложението си Ангел Живков – директор на училището, запозна представителите на организацията със спецификата на учебното заведение. Той отдели нужното внимание на специалностите, изучавани в училището, както и на предлаганите тази година –„Техник - трайни насаждения“ и „Ветеринарен техник“, за нуждите на която ще бъде създадена ветеринарна клиника.

Гостите разбраха, че училището е единственото в страната, регистрирано като биопроизводител, че то има много богато помощно стопанство, включително зеленчукова и овощна градина, че обработва 300 декара земя със собствена техника, че отглежда рядката порода каракачански овце, като създава генетично чисти животни, за което има договор с БАН и с Института по биология и ембриология на размножаването. Директорът сподели и перспективата да бъде затворен цикълът, като се създаде училищна мандра.

„Приходите от стопанската дейност инвестираме в закупуване на съвременна техника. Така си създадохме и собствен водоизточник. Вече заделихме средства и за училищен учебен камион, за да могат наши ученици, освен правоспособност за управление на леки автомобили, трактори и мотоциклети, да получават и категория „C“.

Участниците в срещата приветстваха успехите на професионалната гимназия – първо място в Югозападна България като най-активно училище, което въвежда учениците в образователната институция и ги мотивира, първо място в областта по бизнес идея на ученици, насочена към биологично производство на зеленчуци и здравословно хранене. Признание за ПГ по МСС е и обявяването на гимназията през изтичащата учебна година за пилотно училище в България на учебно-тренировъчна ферма.

С одобрение се посрещна също така информацията за заминаването само след ден на първата група ученици за Испания, където те ще бъдат на практика, свързана с биологичното растениевъдство и  с животновъдството.  Одобреният проект е по програма „Еразъм +“. По същата програма през следващата година ще се провежда практика в Италия, която ще бъде в областта на биологичното производство и кулинарията.

Директорът на училището отговори точно и ясно на многото въпроси, които гостите зададоха. Те останаха доволни от визитата, за което сърдечно благодариха.

„Много сме доволни, че посетихме вашето училище. Оставаме с прекрасни впечатления от работата ви. Останете заедно, сплотени, както сте в момента“, казаха те.

Директорът Живков подчерта, че успехите се дължат на екипната работа, и благодари на учителския колектив, който „се справя блестящо със задълженията  си“. А преподавателите в училището поднесоха на своя директор специална купа с надпис „Най-добър директор“ и грамота за това, че ги води в правилната посока, за което говори и ходът на тазгодишния прием на ученици в ПГ по МСС „Пейо Яворов“.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK