Отпразнуваха Атанасовден в Соволяно

Снимка: Infomreja.bg

Водосвет за здраве и благополучие отслужи отец Исаак

По стари предания всяка година на този ден българите празнуват Св. Атанасий Велики, който се смята за светец.

Роден в бедно християнско семейство през 295 г. след Христа в египетската столица Александрия, той придобива добро образование за онова време и е ръкоположен от Александрийския ерхиепископ.

Легендите разказват за него, че дойде ли Атанасовден, наближава пролетта, или Свети Атанасий господства над зимата и я прогонва, защото той стопява снеговете и ледовете.

Всеизвестно е, че той се качва на планината, облечен с бяла копринена риза, и се провиква: „Иди си, зимо, идвай, пролет”. Поверието разказва, че Свети Атанасий носи здраве на семейството и на хората, затова той масово се празнува в България.

По този повод вчера в кюстендилското село Соволяно бе организиран празник от НЧ ”Светлина1871” с председател Зоя Кирилова и секретар Корнелия Чизмова.

При спазване на изискванията за противоепидемичните мерки, хората от селото и членовете на читалището отпразнуваха празника, дори и в по-тесен кръг, като беше извършен водосвет и бяха прочетени молитви от кюстендилския отец Исаак и от отец Иван Янчовичин от Банско, както и от другите духовни лица, поканени като гости.

Присъстваха още хората от пенсионерския клуб и жители на селото, като Зоя Кирилова, Юлия Банова, Радка Велинова - бившата кметица на Соволяно, Роза Стоянова, Таня Илиева, Гюрка Ризова, Надка Наумова, кметът на селото Пламен Илиев и др.

След освещаването на виното, питката, баницата и ракията бяха раздадени на присъстващите за здраве, благополучие и берекет. Така беше уважен този християнски празник, дори и при студеното време и ниските температури.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK