Отпада задължителното носене на маски

Снимка: Infomreja.bg

Ще налаят глобата за неносене на маски

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев дадоха брифинг, на който стана ясно, че отменят носенето на маски като задължителна мярка.

ВИЖТЕ ИЗЯВЛЕНИЕТО НА ВЪПРЕШНИЯТ И ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР:

Всички мерки, които се предприемат от Щаба, правителството и се реализират камо мой заповеди, са насочени само към защита на здравето на гражданите и ограничаване на разпространението на вируса.

ЕК силно подкрепи мерките в България, особено подчертават, че те са превантивни и ни дават за пример. Същата подкрепа намери и на извънредните съвети на здравите министри в Брюксел.

Мярката за маските като още едно средство срещу вируса, правителството силно го подкрепя.

Тъй като няма пълно обществено съгласие, уведомявам ви, че подписах заповед, с която отменям точка 9 от предната Заповед, до постигане на консенсус в нашето общество.

България ще закупи 1 млн. предпазни маски, които ще раздадем чрез МТСП, на социално слабите и тези, които нямат възможност да си купят. Маските, които държавата ще закупи, ще са със сертификат. Очакват се 2 млн. маски от Китай – едните еднократни, други – с повишена защита. До седмица би трябвало да пристигнат.

Маските ще са от типа FFB 2/ 3.

Сметнахме, че мярката е необходима – има разнобой при медиците за носенето на маски. Според лекари носенето на маски от здрави хора не е задължително, но това би било вярно, ако знаем кои са болни, но сега между нас може да има хиляди носители, затова беше добре всички да носят маски, за да не разнася заразата.

Този вирус е нов и хипотезите са различни. Въведохме мярката след консултации с колеги от Израел, Австрия, Китай и др. – тоест държави с различни политики, на които можем да се доверим.

Ще направя обръщение към хората с нашата гореща препоръка да използват маските при напускане на дома им и отиват на места за обществено ползване.

Обмисляме корекция на глобата от 5000 лв. Предвиждаме да намалим този размер за неносене на маска.

След 3 седмици българското производство на маски ще е преобладаващо на територията на страната и доставките няма да отговарят на производството. Надяваме се тези маски да излязат на свободния пазар.

Уточняваме цените със всеки един вносител. Търсим цени, които се приближават до цените на родното производство, което прави много качествени предпазни средства на много по-ниска цена. Правим анализ на световния пазар и търсим най-ниската цена. Когато има прекупващи, цената на стоката се увеличава. Аз обаче съм оторизиран да влизам с преки договорни отношения с производителя именно за да ползваме по-ниски цени.

Ние не искаме да вървим срещу хората, а да сме обединени. Благодаря на гражданите, има промяна в мисленето и поведението. Явно намираме сили да се стремим към общата цел.

Обръщам се тези, които не носят маски, нека поддържат правилата за социалната дистанция и отговорност, защото няма да получим ефекта, който искаме.

Предвиждат се тестове на медиците в болниците със заразени и на полицаите на първа линия. Те ще бъдат в рамките на представителната извадка.

В цялата държавна администрация работещите пенсионери работят вкъщи. Например в МЗ 150 работят от вкъщи една седмица, а следващата работят вкъщи тези под 60 г.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов обясни, че в близките дни няма установен опит за контрабанда. Доста от КПП-тата са затворени и може би затова има преустановени опити или те са насочени към български пазар.

Новата заповед ще е препоръчителна, целта не е да принуждаваме хората, а да ги убедим, че е важно за здравето им.

За съжаление пазарната икономика не е регулирана от МВР. Пазарът определя цената си. Купуването на маски от Китай и Индия вдига цената. Самите цени се увеличиха.

Няма глобени до днес за неносене на маска. Има обаче глобени около 402 лица събиране на хора в паркове и градини. Нарушители на карантината са около 400 лица с образувани досъдебни производства. Всеки един полицаи може да разбере по ЕГН-то дали някой спазва карантината. Контролът на карантината е мярката, върху която най-много се акцентира. По отношение на карантината освен административна санкцията е предвидено и наказание, която няма да бъде променяно. Това е мярка, която касае всеки един персонално.

Няма случай регистриран за контрабанда на хининови лекарства. Те се намират във ВМА, а друг фирми и търговци не разполагат с такива лекарства.

Забраните са общи и не навсякъде могат да се спазват, всичко се свежда до лина отговорност, дистанция, хигиена.

Маринов обясни още, че следенето на телефоните е процедура, която може да се приложи при отказ от карантина или нарушаването ѝ. В 24 часа ще се уведомява съда и ако не се наруши, ще се унищожава информация. Следенето на телефоните не нарушава личните данни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK