Почетни консули на България в чужбина посетиха област Кюстендил

Снимки: ОА - Кюстендил

Взеха участие в двудневна конференция, посетиха и Рилският манастир

Това, което искам да заявя категорично е, че всички ние – държавна и местна власт, работейки съвместно за благосъстоянието на региона – винаги ще насърчаваме инвестициите, развитието на бизнеса и доброто сътрудничество. С тези думи се обърна областният управител на Кюстендил Виктор Янев към почетните консули на Република България в чужбина по време на тяхно посещение в региона.

Консулите взеха участие в двудневна Конференция, която единия ден включваше посещение на Рилския манастир. Провеждането на такава Конференция в страната ни се случва за втори път през последните 10 години.

Събитието премина при голям интерес – участие взеха около 70 български почетни консули в чужбина, като интересът бе породен от заложените в програмата срещи с представители на всички български институции и бизнес насоченост.        

Към почетните консули и гости областният управител Виктор Янев се обърна с думите: „За мен е огромна чест и удоволствие да ви приветствам с добре дошли тук, в област Кюстендил, и по-специално на това свято място за страната ни – Рилската света обител. Щастлив съм, че именно нашата област има възможност да бъде домакин на тази специална среща“.

В обръщението си Янев запозна консулите с многостранните аспекти на региона ни – туризъм, инвестиционен потенциал, природни дадености, икономика, култура, историческо минало, местно самоуправление и т.н. Областният управител подчерта също, че Кюстендилският регион има благоприятно географско разположение и добра комуникационната достъпност.

В Рилския манастир гостите бяха посрещнати и приветствани от Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий – игумен на светата обител. По-късно консулите поздрави и зам.-министърът на туризма Любен Кънчев, а от страна на Община Рила ги посрещна Лазар Чавков – временно изпълняващ длъжността кмет.

Почетните консули бяха посрещнати по стара българска традиция с питка и мед, поднесени им от деца в народни носии. Интересна фолклорна програма пред гостите представиха Детска вокална група „Рилски звънчета“, с ръководител Емилия Начева и Танцов състав „Рилска китка“, с ръководител Асен Колев. Всички те са местни самодейци от читалище „Христо Ботев – 1898“ в град Рила.

От името на Областна администрация – Кюстендил, Виктор Янев подари на почетните консули стилни стъклени плакети на институцията. Той отправи покана към тях да посетят отново област Кюстендил и да се запознаят отблизо с красивата природа, забележителности и единствени по рода си за страната празници – на плодородието, на черешата, на пролетта и Панагия – въздигане на хляба.

„Искам да ви уверя, че тук винаги ще бъдете посрещани топло и сърдечно“, каза в заключение Янев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK