Правителството актуализира списъка на средищните детски градини и училища

Снимка: Infomreja.bg

Одобрен е списъкът със защитените детски градини и училища

Министерският съвет актуализира Списъка на средищните детски градини и училища за учебната 2020/2021 г. Общо 957 стават образователни институции в него - 186 детски градини, 33 отделни групи в детски градини и 738 училища, които се намират в 648 населени места.

В списъка се включват 16 нови детски градини и 16 нови училища, които отговарят на критериите и условията за получаване на статут на средищни. Поради оптимизация на училищната мрежа и липса на минималния брой от 10 ученици или 4 деца, които пътуват от други населени места, от списъка тази година отпадат 62 институции - 20 училища и 42 детски градини или отделни групи в детски градини.

Общият брой на децата в новите средищни детски градини е 1 010, а пътуващите деца в задължителна предучилищна възраст са 99. Учениците в новите средищни училища са 2 747, като пътуващите до 16-годишна възраст са 246 ученици.

Промените в Списъка са извършени по мотивирани предложения на кметовете на общините и след извършена проверка от регионалните управления на образованието. За децата и учениците, които са от населени места без детска градина или училище, от съответните общини е осигурен безплатен транспорт до образователните институции.

Министерският съвет одобри Списъка със защитените детски градини и училища за учебната 2020/2021 година. Общо 259 са образователните институции, включени в него. Това са 161 училища, 74 детски градини и 24 части от детски градини (т.нар. филиали).

Тази година към защитените институции се добавят 3 училища, 7 детски градини и 1 част от детска градина. Поради несъответствие с критериите за отдалеченост на институцията и броя на децата и учениците, които пътуват до нея, от списъка отпадат 3 училища, 4 детски градини и 2 части от детски градини.

Актуализацията на списъка е изготвена след мотивирани предложения на кметовете на общините и решения на общинските съвети. Извършени са проверки от регионалните управления на образованието, както и анализ на информационните карти на детските градини и училищата в страната.

Включените в Списъка образователни институции отговарят на критериите за статут на защитени, тъй като децата и учениците нямат възможност да се обучават в най-близката детска градина или училище или ще трябва да изминават повече от допустимите километри, за да пътуват до най-близките учебни заведения.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK