Мъж от Банско отива на съд за неспазване на карантина

Снимка: Infomreja.bg

В магазин в Благоевград продавали неопакован хляб

По разпореждане на Окръжна прокуратура – Благоевград, районните прокуратури в Благоевград, Гоце Делчев, Петрич, Разлог и Сандански са предприели действия за създаване на организация по места по спазване на противоепидемичните мерки, въведени срещу разпространението на вируса Covid-19.

Извършени са били съвместни проверки от контролните органи в няколко аспекта – търговски обекти, места и мероприятия, на които се събират множество хора, както и лица, поставени под карантина.

В периода от 16.03.2020 г. до 30.03.2020 г. са били проверени 345 търговски обекта, 126 места и мероприятия и 1833 карантинирани лица.

Районна прокуратура – Благоевград, е съобщила за констатирано нарушение в супермаркет, касаещо предлагане на неопаковани храни (хляб и тестени закуски). След издадено предписание, още същият ден то е било изпълнено и посочените продукти са били опаковани индивидуално. Сред други нарушения в няколко търговски обекта и предприятия в Благоевград са неоразмерено с указателни табели за чакащи клиенти външно пространство, липса на информационни табели, редът за провеждане на дезинфекция.

В резултат на извършените проверки под ръководството на Районна прокуратура – Петрич, са били дадени предписания относно извършване на дезинфекция и спазване на необходима дистанция между клиенти в няколко търговски обекта.

При проверка на лица, поставени под карантина, в района на действие на РП – Гоце Делчев, са били констатирани нарушения от две лица. Едно от тях – З.В. от с. Долен, не е било открито в дома, посочен за престой. Към настоящия момент опитите на органите на РЗИ и РУ на МВР - Гоце Делчев, за установяване на нарушителя са безуспешни. Било е образувано бързо досъдебно производство срещу Е.Б., който на 29.03.2020 г. в с. Копривлен нарушил наредба, издадена против разпространението на заразителна болест по хората, като престъпното деяние е било извършено от него по време на пандемия и извънредно положение.

За престъпления по чл. 355, ал. 2 от НК се водят досъдебни производства в районните прокуратури в Благоевград, Сандански, Разлог срещу лица, нарушили задължителната карантина.

Мъж от гр. Банско е привлечен към наказателна отговорност за неспазване на задължителната карантина.

Под ръководството на Районна прокуратура – Разлог, се води досъдебно производство за извършено на територията на Банско престъпление по чл. 355, ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Около 23 ч. на 25.03.2020 г., в Районно управление на МВР - Банско, е постъпил сигнал за мъж в нетрезво състояние, извършващ хулигански действия. Същият откъснал задната регистрационна табела на лек автомобил, паркиран в района на ул. „България“ в града, и хвърлял камъни по прозорците на жилищна кооперация.

Веднага на място са били изпратени полицейски служители, установили визираното в сигнала лице – криминално проявения Д.П., който същият ден навършил 24 години. Въпреки наложената карантина на територията на Банско, въведена с разпоредбата на заповед на министъра на здравеопазването от 17.03.2020 г., мъжът напуснал обитаваното от него жилище. С действията си той нарушил противоепидемичните мерки, предприети срещу разпространението на вируса Covid – 19.

Д. П. е бил задържан и е привлечен в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление – нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителната болест по хората, извършено по време на пандемия и извънредно положение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK