Държавата взема кардинални мерки спрямо собственика на материалите под моста на АМ "Струма"

Снимки: МРРБ

Николай Нанков: Целта е депонираните материали да бъдат отстранени в по-голямо отстояние

Напълно е разчистен сервитутът на моста при 62-ри км на автомагистрала „Струма“ и в момента се извършват строително-монтажни работи по укрепване на колоните и отстраняване на дефектите на съоръжението.

Остава собственикът да разчисти общинските терени в непосредствена близост до магистралата, като целта е депонираните материали да бъдат отстранени в по-голямо линейно отстояние от тялото на съоръжението. Държавата и общината ще предприемат кардинални мерки по отношение на задължаване на собственика.

Това съобщи днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след проведената в Кюстендил среща на институциите, отговорни за разчистване на пространството около моста при 62-ри км на магистралата.

Регионалният заместник-министър уточни, че ще бъдат издадени предписания по съответните процедури от община Дупница и Регионалната инспекция по околна среда и води.

Очаква се Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ да издаде писмено разпореждане за премахване на материалите в разстояние на 10 м от сервитута на съоръжението като евентуална потенциална опасност. При неизпълнение на предписанията от собственика на предприятието ще му бъдат наложени санкции.

Засегнатото от пожара съоръжение в момента се ремонтира. За движение на леки автомобили до 12 т е отворено платното в посока София, по което вече са пуснати три ленти.

Реконструкцията ще бъде тежка, като ще бъдат ремонтирани колони, ригели и носещи конструкции на съоръжението в посока Благоевград. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 4 месеца. Ще се търси възможност да се направят и по-бързо, но в никакъв случай няма да се прави компромис с безопасността на мостовото съоръжение, категоричен беше заместник-министър Нанков.

Той допълни, че държавата ще си търси всички права, включително имуществените, по отношение на собственика. За да не бъдат ощетени данъкоплатците, ще бъде предявен регресен иск за стойността на строителните работи за отстраняване на щетите по мостовото съоръжение.

Според предварителните разчети на проектантите тя ще бъде в размер на 1,8 млн. лв.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK