Мая Манолова и Кобрата подкрепиха искането на 1300 спортисти за пожизнена премия

Снимка: Infomreja.bg, архив

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи искането на група световни шампиони, спортни деятели и треньори за пожизнени премии.

Манолова ще изпрати становище до Комисията по въпросите за децата, младежта и спорта в НС за изменение и допълнение към Законопроекта за физическото възпитание и спорта, който предстои да бъде гледан на второ четене в парламента.

Близо 1300 елитни спортисти настояват за пожизнена премия за шампиони и медалисти от световни и европейски първенства, навършили 35 години, както и за техните треньори, извели ги на почетната стълбица. Предложението е заплащането да става само за един от извоюваните медали – този за най-високото постижение.

Омбудсманът Мая Манолова и заместник-омбудманът Диана Ковачева се срещнаха с представители на групата на световните и европейски шампиони - двукратният световен и двукратен европейски шампион по вдигане на тежести Стефан Ботев, трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Гигова, световната и европейска шампионка по спортна акробатика Валентина Куюмджиева, световният шампион и европейски медалист по борба Руси Петров, медалистът от европейски първенства по борба Нено Ненчев, треньорът по бокс, медалист от европейски и световни първенства Михаил Таков, международният съдия по борба, европейски и световен медалист Мирослав Гочев, придружени от юриста Петър Пейчев.

„Ако има нещо безспорно в динамичните времена, в които живеем, то това са успехите на хора като Вас, които ни карат да се гордеем, че сме българи“, каза Манолова.

Сред подписалите се в подкрепа на предложението за изменение и допълнение на Закона за физическото възпитание и спорта са още боксьорът Кубрат Пулев, олимпийският шампион по борба Георги Мърков, спортният акробат и треньор Юри Инджов, волейболистът Димо Тонов, борецът Георги Янчев, спортната гимнастичка Боряна Джиджева и тежкоатлетът и дългогодишен председател на родната федерация по вдигане на тежести Антон Коджабашев.

Сред предложенията, които спортистите и треньорите връчиха на Манолова, са към Министерството на младежта и спорта да бъде създадена целева извънбюджетна сметка „Премии за шампиони“, в която да постъпват средства от данъци от хазартни игри. Те обясниха, че за изплащаните им ще са необходими между 15-18 млн. лв., а само за миналата година приходите от хазарт са били близо 220 млн. лв.

Те настояват още за предимство при кандидатстване за работа в сферата на образованието като учители по физическо възпитание.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK