ЮЗДП получи международни сертификати по FSC за устойчиво управление на горите

Дърва с логото на FSC, снимка: ЮЗДП

Доскоро бяха сертифицирани само 80 000 хектара в „ДЛС Дикчан”, „ДЛС Осогово”, „ДГС Якоруда” и „ДГС Кюстендил”

Завърши успешно процесът на горска сертификация по международния стандарт FSC® на всички държавни горски територии в обхвата на Югозападно държавно предприятие на обща площ от близо 680 000 хектара.

Доскоро само 80 000 хектара в 4 териториални поделения - „ДЛС Дикчан”, „ДЛС Осогово”, „ДГС Якоруда” и „ДГС Кюстендил”, бяха сертифицирани. Преди дни ЮЗДП получи международни сертификати по FSC и за останалите близо 600 000 хектара държавни гори, обособени в две групи стопанства - Север и Юг.

С FSC сертификацията предприятието изпълнява един от основните приоритети на Министерството на земеделието, храните и горите за 100% сертифициране на всички държавни гори в страната, като вече постигнатият дял е 80%.

Тази цел произтича както от засиления обществен интерес към природосъобразното стопанисване на българските гори, така и от повишеното търсене на продукти от сертифицирана дървесина на българския и международния пазар.

„Направихме сериозни инвестиции в горската сертификация, което ни помогна да повишим квалификацията на горските служители, да подобрим комуникацията с местните общности, да запазим вековните гори и биоразнообразието“, коментира директорът на ЮЗДП, инж. Дамян Дамянов.

Получените сертификати са голяма гордост и за служителите на ЮЗДП, тъй като хартията, мебелите, дървесните плоскости, строителните материали, дървата за огрев и пелетите, които се произвеждат от добиваната от предприятието дървесина, вече ще бъдат обозначавани с логото на FSC.

Потребителите могат да подкрепят усилията на горските стопани за устойчиво управление на горите чрез своя избор при закупуване на такива продукти. Наскоро най-големият международен сайт за електронна търговия също призна FSC сертифицираната дървесина като един от материалите, производството на който спомага за смекчаване на климатичните промени.

Получаването на FSC-сертификати за устойчиво управление на горите обаче не е безусловно. И трите международни компании „Сойл асосиейшън сертификейшън“, „Контрол Юнион“ и „Непкон“, отговорни за коректното прилагане на горската сертификация в ЮЗДП, периодично откриват пропуски в управлението на горите, които ако не бъдат отстранени в определени срокове, водят до замразяване на сертификатите.

Повече усилия се очаква да бъдат приложени за подобряване на здравословните и безопасни условия на труд, за модернизиране технологиите на дърводобив, за поддръжка на горските пътища в добро експлоатационно състояние и за ограничаване ползването на пестициди, торове и неместни дървесни видове в горското стопанство.

Пълна информация за получените от ЮЗДП сертификати е налична на страницата на FSC: https://info.fsc.org/

 

Проверка на условията на труд в ДГС-Белица, снимка: ЮЗДП

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK