Предлагат реформи в горското дело от Югозапада

Снимка: Андрей Миленков, личен архив

Проект за цялостни реформи в горския сектор предложи в детайлно разработен вид сдружението „Форест-БГ", браншова организаця на физически и юридически лица, извършващи  дейности в сферата на горите.

Това съобщи нейният председател и бивш директор на горско стопанство "Осогово" в Кюстендил инж. Андрей Миленков.

Проектът е изпратен до министър председателя Бойко Борисов, до вицепремиера Томислав Дончев, до парламантарната комисия по земеделие и храните, до Изпълнителната агенция по горите.

"Водени от желанието ни за едно по - добро бъдеще на българските гори, което неминуемо минава през постигане на висок професионализъм и ефективност на горската администрация, и с оглед изостреното чувство за дефицит на справедливост при ползването и опазването на природните ресурси, в частност на  горите, предлагаме: да бъдат обсъдени и извършени промени в законовата и подзаконова нормативна база, регулираща горския сектор", се казва в проекта на "Форест-БГ",  където членуват над 80 фирми, дружества, отделни предприемачи с дейност в горския сектор.

За директор на ДГС и ДЛС,  се иска минимум З години лесовъдски стаж и след получаване на магистьрска степен инженер по горско стопанство, за директор на РДГ и ДП, минимум 4 години лесовъдски стаж. за изпълнителен директор на ИАГ, минимум 5 години лесовъдски стаж, след покриване на критериите за директор на регионалните структури. Премахване на договорите за управление. Въвеждане на мандатни договори за 5 години.

Това са само част от заложените в проекта предложения и идеи.

Той  ще се разглежда на заседание на Висшия съвет по горите през януари догодина.

 

КОМЕНТАРИ

До сдружението11:34 - 18.12.2017
Хубава идея ама ако ги има тези критерии той лесно ще продължи схемите за източване на горите с контрабанда на дървесина. Директорите трябва да бъдат независими хора. Добри ръководители и мениджъри. Виждате в ДЛС Дикчан като е със стаж ,какво се случва? Схемите за източване продължават, куфарчета и чантички с пари се разнасят нагоре надолу. И въпреки това, този директор без никакъв потенциал стои на този пост все едно ,че Дамянов го е забравил!!!!
Смях09:48 - 18.12.2017
Този батак наречен ДЛС Дикчан с. САТОВЧА ,ако го оправи некой от ЮЗДП-то , народа ще го носи 100г. на ръце, ще го храни и облича 200г. от сърце!!!
Смях09:48 - 18.12.2017
Този батак наречен ДЛС Дикчан с. САТОВЧА ,ако го оправи некой от ЮЗДП-то , народа ще го носи 100г. на ръце, ще го храни и облича 200г. от сърце!!!
служител в горкото Дикчан"16:20 - 17.12.2017
Много ми се ще да повярва Дамянов! Колкото се може по- скоро направете рефома " дикчан"! Дойде време да пазим гората от горските .Хората са по- отговорни от горските служители

FACEBOOK