Отливат наново паметника на спасените български евреи. Ще струва 36 000

Снимка: Лъчезар Тошев - Blogspot

Министерският съвет одобри отпускането на допълнителни 36 000 лв. по бюджета на Министерството на външните работи за промяна в дизайна и за отливка на паметник-символ за отбелязване на българския принос в спасяването на българските евреи от Холокоста. Отпускането на средствата се налага, тъй като паметникът трябва да бъде преработен и отлят отново.

Монументът – символ на спасяването на евреите от Холокоста, е бил първоначално изработен по договор, сключен между Държавния културен институт и „Aрт студио – Момчил Цветков“ ЕООД, което е отразено в приемо-предавателен протокол от декември 2013 г.

В продължение на 5 години транспортирането и монтирането му в Израел не е осъществено и той е престоявал без отговорно пазене в леярната, в която е бил изработен, поради което е в състояние, непозволяващо да бъде използван.

По случая е изпратен сигнал до прокуратурата и са предприети действия за търсене на наказателна и дисциплинарна отговорност от директора на Държавния културен институт.

В допълнение към това, Комисията по паметниците на община Тел Авив е предложила да бъде направена известна промяна в дизайна на паметника, което налага повторното му изливане от метална сплав.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK