Отлив на членове от избирателните комисии, дават им бонус 10 лв.

снимка: infomreja.bg, архив

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши да стимулира членовете на Секционните избирателни комисии в страната с 10 лева повече към възнаграждението им за балотажа, пише dnes.dir.bg.

Бонуси ще получат хората, включени в състава на секционните избирателни комисии, подвижните секционни избирателни комисии и на експериментално създадената преброителна комисия. Според решението на ЦИК добавката е за времето, необходимо за обучението, за работата им в съответната комисия, включително за предаването на изборните книжа.

Междувременно стана ясно, че има отлив на желаещи да участват в Секционните избирателни комисии. Само в Пловдив 15% от действащите членове са подали молба да бъдат изтеглени. През цялата седмица партиите в града прозвъняваха по телефона всеки един от близо 4000 души с молба да се явят и на балотажа. До този момент 600 души са заявили, че няма да се явят на втория тур тази неделя. В началото на седмицата отказалите се наброявали 100 души, но само през вчерашния ден нови 500 са потвърдили, че няма да отидат на изборите, съобщи bTV.

„Това, което ги демотивира, беше хаосът, който беше създаден в палата номер седем, където се предаваха изборните книжа и материали”, обясни председателят на ОИК – Пловдив Илиан Иванов.

По предложение на партиите ОИК гласува замени на отказалите се членове на СИК. Проблемът при новозаписаните, е че те имат ден-два да разберат новите правила. За да няма грешки, ОИК провежда обучения, които не са задължителни. Само че на тях се явяват малко хора, които тепърва се запознават с правилата и почти не знаят какво да попитат.

Междувременно ЦИК обяви, че две медии са нарушили Изборния кодекс на 23 октомври, излъчвайки скрити социологически проучвания под формата "музикални класации". ЦИК е възложила да им бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение.

Днес е ден за размисъл преди балотажа. Всякакви публични форми на агитация са забранени. /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK