Изкуство на ПМГ и акварелната магия на Селма Тодорова се срещнаха в галерията на Майстора

Снимки: Читалище "Асклепион"

Създаденият по време на творческата демонстрация акварел беше подарен на ХГ „Владимир Димитров Майстора“

Като прелюдия към откриването на изключителната изложба от Международното триенале акварел нейният куратор Селма Тодорова направи демонстрация в Художествената галерия по създаването на акварелна творба. В атмосферата на това събитие имаше нещо магическо и публиката преживя с усещането, че присъства на тайнство за сътворяването на художествена творба.

Непринудена, директна, комуникативна и излъчваща светло спокойствие, художничката се бе постарала нейната демонстрация да бъде и атрактивна, и полезна. Това, което тя сътворяваше върху хартията, в реално време чрез камера се излъчваше на голям екран. По-голямата част от публиката, в която имаше и художници, и просто любознателни граждани, бяха учениците от клуб „Изобразително изкуство" от ПМГ - Кюстендил, на преподавателката Детелина Тихолова, която е сред най-интересните художници в града.

Селма Тодорова сътвори пред очите на всички акварелен пейзаж, като сподели, че по пътя за Кюстендил е заснела с телефона си едно дърво в полето и това е нейният сюжет за творбата й.

Абсолютно никога не рисувайте по чужди снимки и картини  - това не е честно, а и не е творческо! – каза тя на младите художници! Според нея, самият избор на обект и на гледна точка към него вече е част от бъдещата творба, другото е всичко друго, но не и изкуство.

Създаденият по време на творческата демонстрация акварел тя подари на Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“, в която минути след това беше открита изложбата  „Международно триенале на акварела“ с няколкостотин творби на акварелисти от всички краища на света.

Селма Тодорова е завършила Националната художествена гимназия и националната художествена академия. Нейните творчески търсения са многопосочни – в областта на илюстрацията, оформление на книги, икони, дизайн на облеклото, графичен дизайн, пейзаж, портрет, голо тяло, композиция.

Тя е ръководител на фондация „IWS България“ и е в основата на Международното триенале на акварела за България. Има над 50 самостоятелни изложби, организира творчески демонстрации и майсторски класове. Нейни творби са притежание на частни и държавни колекции в десетки страни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK