Филолог от Банско получи дипломата с титул: "Успехът няма години"

Дипломира се випуск 2019 на Филологическия факултет

Банскалийка произнесе прочувствено слово пред преподавателите си в Югозападния университет.

Днес филологът Мариана Керанджева заедно със своите колеги получиха дипломите си за завършена бакалавърска и магистърска степен в различните специалности, предлагани от Филологически факултет.

Мариана е пример за организираност, усърдие, старание. Тя разчупва стереотипите за възраст и праг на паметта. 47-годишната студентка вече е дипломиран филолог, но не просто взела дипломата си като удостоверение, а я изработила с истински и неимоверен труд.

Първите стъпки в следването преди 5 години Мариана прави като първолак, убедена, че ще работи в името на образованието си, но несигурна как ще се справи. Нейните успехи започват да се редят един след друг, защото показва и на себе си, и на колегите си, че възрастта, както казва клишето, е просто цифра, но организираността и волята са вечни и движещи човечеството.

Мариана е специална, защото тя заформя ядро от свои колеги, които черпят от нейната положителна енергия и хъс за знания, които студентката придобива с много труд и безсъние, буквално.

Преминала през най-важните житейски пътища на брака отпреди 25 години, уважавана в професията си, отгледала прекрасна дъщеря - също филолог, Мариана става и баба - нежна и любяща, помагаща и знаеща, търсеща и покоряваща. Отново с много труд. Мариана присъства на дипломирането на дъщеря си, на нейната сватба, на раждането на внучката си, а днес най-милите ѝ я подкрепят.

Трудът е в основата на онези нощи, в които след работа Мариана чете и изписва почти тон листове, помага на колегите си, създава приятелства. Ежедневието си върви по пътеката, но Мариана изпреварва рутината, разчупвайки я през дисциплини, познати само на докосналия се до "царицата на филологиите".

Ако някой ден и внучката на Мариана реши, че А и Б са и в кръвта, то мама Ралица и баба със сигурност надълго ще разказват за прегласа на ятовата гласна, за Балзак и индоевропейските езици. 

За някого може би непонятно изглежда защо чуждия нему ще се заеме с учене. Е, Мариана е доказателство за развитието в името на себе си, в името на другите. Днес студентката вече е горда госпожа Керанджева и предава старателно знанията си на учениците, не защото е поредната следващата, тъй като “заплатите на учителите са високи”, а защото съзнанието ѝ е високо, всеобхватно и истински разбиращо нуждата да бъдеш образован.

В лични разговори Мариана споделя, че да завършиш ЮЗУ не е лесно, както "разправяли", а филологията - о, това е любов и мъка. Нима не бяха тези чувства едно и също?! Мариана е моралът и усмивката, спокойствието и знанието на можещия - тя е мъдрост! Тези думи не са за поредния студент, а за специалния - защото малко са осъзнатите, търсещи успеха и понасяйки лишения в името на себе си. 

"Ще хвърлям шапката най-високо", казва Мариана, мечтаейки за завършването си, докато готви дипломната си работа... 

Именно днес на тържествена церемония в Аулата на Югозападния университет „Неофит Рилски“ 130 бакалаври и магистри от Филологическия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. На церемонията бяха отличени и седемнадесетте отличници на випуск 2019. 

От името на абсолвентите с думи на благодарност се обърна Мариана:

„В живота си всеки човек се изправя пред много избори, не знае и няма как да знае кой е правилен и кой не. Днес, застанали тук, ние студентите от Филологическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ спокойно и уверено можем да кажем, че ние направихме правилния избор“.

Тя благодари на преподавателите за знанията, всеотдайността, търпението и критиките и увери, че ще бъдат добри в професията си, защото имат добър пример от своите преподаватели. 

Тържеството бе открито от заместник-ректора на университета проф. д.изк. Йордан Гошев, който поздрави с празничния ден абсолвентите и техните близки. 

„От утре навлизате в едни други условия, където професионализма и работата ще заемат голяма част от вашия живот. Доказването на вашия талант и вашите възможности ще бъде нелека задача. Убеден съм, че единственото нещо, което ще ви ръководи е обичта към това, което ще правите и това ще направи вашето бъдеще смислено. Предстои ви да бъдете решителни и да направите всичко, което е по силите ви, за да превърнете мечтите си в реалност, да приложите в практиката всичко онова, което сте придобили  по време на вашето следване в един от най-престижните университети в България – ЮЗУ „Неофит Рилски“, каза в приветствието си проф. Гошев. 

Поздрав към абсолвентите отправи и деканът на факултета – проф. д.-р Магдалена Панайотова. 

„Университетът не е просто висше училище, той е особен инструмент, който задава посоката на развитие на всеки един от вас за професионалното му изграждане, за да може утре да се поздравите като успешни специалисти, с увереност, че сте на най-доброто място, от което да сте максимално полезни на себе си и на другите хора. Сигурно няма да ви е лесно, този ден е начало на вашия собствен професионален път, отговорностите ви стават повече“, каза проф. Панайотова. Тя призова дипломантите да се заредят с кураж и търпение, да вярват в себе си и да обичат това, което правят.  

Дипломите на абсолвентите от випуск 2019 връчиха деканът на факултета проф. Панайотова и нейните заместници – доц. д-р Гергана Падарева-Илиева и  доц. д-р Антоанета Михайлова. 

С успех 6.00 от семестриалните и държавните изпити се дипломираха Кристина Урумова, завършваща специалност „Българска филология“ и Веселка Лазова, завършваща специалност „Лингвистика“. Те получиха плакет на университета и грамота. Сред отличниците са и Мария Налджиева, Йоана Томова, Атина Превенда, Йоана Станоева, Алевтина Минчева и др. 

Музикален поздрав към абсолвентите и гостите поднесе студентският фолклорен ансамбъл на ЮЗУ „Неофит Рилски“, който изпълни танца „Селското“, музика – д-р Петьо Кръстев, хореография – доц. д-р Георги Гаров. 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n