Туристи от ТД „Осогово“ – Кюстендил, посетиха язовир Пчелина

Снимки: Личен архив

Докоснаха се и до параклиса „Свети Йоан Летни“

Туристи от ТД „Осогово“ – Кюстендил, посетиха язовир Пчелина. Някога на дъното на язовир Пчелина (Лобош) е съществувало село Пчелинци. През 60-те години тогавашното правителство решава да превърне мястото в язовир. Причина за това, били водите на река Струма, които минавайки през Перник, силно се замърсявали и в Гърция отнасяли много боклук. Язовирът щял да бъде утайника на реката.

Хората от село Пчелинци били накарани да напуснат родното си село, като били компенсирани със земи в околността. Така някогашното село Пчелинци било залято и превърнато в язовир Пчелина. „Картините, които се разкриваха пред нас, приближавайки все повече язовира подбуждаха в нас желанието за снимки...снимки и пак снимки.

Въпреки зимното време тук може да се събере богата палитра от цветове, усещания и емоции. Средновековният параклис „Свети Йоан Летни“ бе основната причина да посетим това място“, споделят туристите. Разположен над скала, вдадена над язовира, този параклис пази повече от 6 вековна история. Параклисът е с изключително малки размери.

Съществува от 1350 година, което е видно от един съвременен камък пред малкия параклис. По стените могат да се видят хулигански набези и оставени имена. Въпреки това, по стените му все още личат част от стенописите. Навсякъде има окачени икони. Храмът е скромен, но вярата, с която се изпълваш влизайки вътре е неописуема. Параклисът не се заключва, за да може всеки желаещ да влезе и да запали свещица.

Напълно автентичен е и своеобразният олтар с издълбани орнаменти по него. Пред параклисчето има и малка бяла пейка, излязла сякаш от приказките, на която да поседнеш и да се полюбуваш на неописуемата гледка към язовира. Това, което се вижда излизайки от параклисчето са два метални кръста един под друг, надолу по склона на хълма. А зад тях се разкрива красивата гледка към язовира.

Посетите ли това място, ще си зададете въпроса: „Как е възможно досега да не съм идвал тук?“.  Място, спокойно, на което определено се чувстваш извисено – над хорската омраза, завист и вандалски прояви. Място, което прави дишането забавено, съзнание и мислите - чисти. Място, докоснато от Бога.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK