Откриват X фолклорен фестивал "Между три планини" в Банско

снимка: Община Банско

Десетият Фестивал за автентичен фолклор „Между три планини”ще се проведе на 25 и 26 май 2013 година в град Банско. Фестивалното събитие е част от националния културен календар и ще бъде открито от кмета на Банско Георги Икономов. Идеята за фестивала се ражда през 2004 година и е съвместен проект на община Банско и Продуцентска къща „Едита Груп”. Този фестивал е доказателство за съхранените национални традиции и приемствеността между поколенията, за силата на българския дух и богатството на българския фолклор.

В двата фестивални дни централният площад в Банско е сцена на самодейността - близо 1500 певци и танцьори от цялата страна ще се надпяват и надиграват, за да покажат красивите носии от своя край, чудните народни ритми, запазените обреди и обичаи.

На фестивала ще участват фолклорни състави, танцови ансамбли и индивидуални изпълнители от всички краища на България. Мнозина от тях за първи път като самодейците от град Айтос, с Алино и с. Мала Църква, община Самоков, с. Абдовица, Софийска област, с. Поленица и Джигурово, община Сандански... Атмосферата на приятелство се подсилва от артистичното представяне на всеки участник. Всички са обединени от желанието да покажат своя талант и да се насладят на изпълнителското изкуство и на най-малките самобитни артисти и на най-възрастните самодейци.

Десетото издание на Фестивала за автентичен фолклор „Между три планини”е много специално. Програмата е обогатена с нови и интересни прояви: представяне на традиционни народни носии от различни етнографски райони и демонстрация на балкански кулинарни специалитети. Майстори готвачи от Гърция, Македония, Сърбия, Турция и България ще демонстрират своите кулинарни умения в приготвяне на вкусни блюда и десерти. Ще научим тайните на турската баклава, сръбската скара, македонското мезе, гръцката здравословна кухня и банския специалитет кукурини. И ще опитаме от всичко и то в момента на приготвянето лично от участниците в кухнята на приятелството. Към настроението от сценичните изяви на певци, танцьори и инструменталисти ще прибавим и кулинарното изживяване в кухнята на приятелството.

Всяка година гости на фестивала са утвърдение артисти, които са посланиците на българската култура по света. На Десетия фестивал за автентичен фолклор „Между три планини” на 25 май ще гостува Националния фолклорен ансамбъл Филип Кутев” с директор Елена Кутева и артистичен директор Георги Андреев. Техният спектакъл ще е поздрав към участниците във фестивала, банскалии и гостите на красивия курортен град. 

Кулинарното шоу „Кухнята на приятелството” в Десетия фолклорен фестивал „Между три планинисе реализира със съдействието на Регионален център за опазване на нематериалното наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK