Откриват възстановения древен календар в Разлог

снимки: Община Разлог

Утре в централния парк на Разлог ще бъде открит официално възстановеният древен слънчев календар, който е един от най-точните в света и доказва приноса на българите към световната култура. Археологическата находката е единственото пълно  и запазено изображение на древния български календар, намерено и произхождащо от земите на днешна България. Той е символ на българското летоброене и е намерен от иманяри в землището на Разлог през 70-те години на 20 век. Календарът представлява каменен диск с кръгообразна форма – с диаметър 10 см. Двустранно покрит с нисък релеф, пробит в средата – вероятно ползван за амулет. Българите използват календара от дълбока древност до края на 19 век. След проучванията археолозите датират находката от 8 век сл. Хр.  

Календарът съдържа дванадесет образи на животни, символизиращи годините в дванадесетгодишния цикъл на времето с пет времеви завъртания, образуват 60-годишния период, основен за календара (време, за което Юпитер прави 1 обиколка около слънцето). Възстановяването на календара върху 12 мраморни морени, всяка, от които тежи между 1 и 2 тона, започва през 2007 година. Календарът е възстановен от скулптора Асен Ботев със средства от община Разлог.

 

КОМЕНТАРИ

Руси Иванов15:02 - 22.09.2011
Интересното е че над животните има знаци които са по скоро китайски йероглифи - дали този камък е намерен в България и дали изобщо е от 8-ми век. Иначе е добре че се повдига въпросът за БЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР.
Руси Иванов14:46 - 22.09.2011
Статията не е на ниво НО като се има предвид че информацията за Българският календар липсва от образователната ни програма не може да се желае повече, въпреки че има написани книжки по въпроса. 1 - Древният Български календар не е символ на някакво летоброене, а резултат от хилядолетните наблюдения на предците ни в стремежът им да се ориентират във времето и пространството. 2 - Дванадесетгодишният цикъл не е на времето, А е юпитеровата година за времето на която Земята навърта дванадесет земни. Петте "времеви завъртания" са всъщност петте юпитерови години образуващи шестдесетгодишният период, който всъщност е половината от стоидвадесетгодишният цикъл. Стоидвадесетгодишният цикъл всъщност е нужен за уреждането на корекциите във връзка с оставащото време от 5 часа 48 минути и 45 скунди в края на годината. От две години се опитвам да разпостранявам Българският календар и повече информация можете да намерите на адресите по-долу - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1301999116594&set=o.138830043878 ............................................................................................ http://balkan1.blog.bg/politika/2010/07/03/ot-koga-sme-na-balkanite.571532
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK