Откриват V Фолклорен фестивал за народни хора „Рила ни гледа”

снимка: rilanigleda.com

Фолклорният състав към спортно дружество ,,Младост” от Босилеград ще открие юбилейното пето издание на Националния фолклорен фестивал на обработените народни хора „Рила ни гледа“, организиран от Община Дупница под егидата на кмета инж. Методи Чимев.

Надпреварата, която отново е с международно участие, ще започне в 10 часа на 14 юни сцената в парк „Рила“, а вечерта от 19 ч. са награждаването и галаконцертът на победителите.

Над 15 колектива и повече от 400 участници от цялата страна и чужбина са заявили желанието си да премерят сили и танцови учения в полите на величествената Рила планина.

Председател на компетентното жури отново ще бъде проф. Даниела Дженева, завеждащ катедра Българска народна хореография при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив и директор на Фолклорен ансамбъл “Тракия” – гр. Пловдив.

В състава му влизат още Мария Евтимова - преподавател в Националното училище за танцово изкуство в гр. София, Димитър Христов -  диригент на оркестъра на Българското национално радио и бивш главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин” Благоевград, доц. д-р Стефан Въгларов - преподавател в Националната спортна академия в гр.София и автор на много книги с български народни хора и Мариян Василев, преподавател в Националното училище за танцово изкуство в София.

„Продължаваме добрата традиция Общината да подпомага финансово и организационно фестивала по няколко причини. На първо място той е в изпълнение на стратегията на нашия екип за възраждаме и опазване на културното ни наследство. Не е без значение и добрата реклама, която се прави по този начин за града ни - всички гости и участници си тръгват от тук като посланици на Дупница и нейните жители. Във времената на икономическа криза не бива да се подценява и оживлението, което гостите предизвикват в търговските обекти за двудневния си престой. Фестивалният туризъм е едно от направленията, по които нашият екип смята да работи усилено в бъдеще”, сподели кметът Методи Чимев.

„Мисията на националния фестивал “Рила ни гледа” е да съхрани и популяризира българския танцов фолклор, да възроди интереса към него и да помогне за развитието му в наши дни. В изпълнение на тази амбициозна цел, състезаващите се колективи, ще трябва не само да покажат майсторско изпълнение в танца, но и да ни впечатлят с творческа разработка върху български народни хора, без да нарушават автентичния им дух”, каза от своя страна директорът на фестивала Дилиана  Диканска. Тя припомни, че и тази година подарък за всички колективи е безплатна разходка с лифта от хижа „Пионерска” до Седемте езера, благодарение на спонсорите „Рила спорт”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK