Откриват традиционната изложба "Жени художнички" в Кюстендил

снимка: infomreja.bg, архив

Броени дни остават до откриването на традиционната изложба "Жени художнички" в Кюстендил. Тази година изданието е юбилейно. 

Екипът на Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” отправи покана към четири кюстендилски авторки, представителки на различни творчески поколения: Елица Тодорова, Биянка Ненова, Десислава Лапева и Аксиния Пейчева, които чрез творбите си ще направят почитателите на изящното изкуство част от своя артистичен свят.

Мъдростта и младостта, настоящето и бъдещето – събрани в едно, могат да видят кюстендилци в 30-ото поредно издание на изложбата.

Елица Тодорова е родена в Брестовица, Търновско. Завършва живопис при проф. Дечко Узунов в Националната художествена академия. Свързва трайно живота си с Кюстендил и успява да се утвърди като един от най-ярките представители на Кюстендилската изобразителна школа.

Художник със свой творчески почерк, майстор на маслената живопис и акварела. Нейни творби са притежание на НХГ, много галерии в страната; художествени музеи в Полша, Унгария, Югославия; частни колекции в България, Холандия, Канада и др.

Биянка Ненова е родена в Сандански. Завършва Техникум по приложно изкуство в София. От 1970 г. живее и твори в Кюстендил. Дълги години работи като реставратор. Участва в окръжни и зонални изложби с живописни творби. „Обичам възрожденския стремеж към искреност и трайност на нещата” – казва художничката. Много нейни картини, кукли и копия на икони се намират в Швеция, Германия, Испания и в частни колекции.

Десислава Лапева е родена през 1980 г. в Кюстендил. Завършва педагогика на изобразителното изкуство и семиотика на изкуствата в Софийския университет. Специализира неконвенционални форми в изкуството при проф. Орлин Дворянов. От 2002 до 2008 година има поредица участия в международни живописни пленери в Косово, Сърбия, Македония, България. От 1998 до 2012 година участва в общи изложби в ХГ „Владимир Димитров – Майстора”, а също и с една самостоятелна.

Аксиния Пейчева е родена през 1990 г. в Кюстендил. Завършва стенопис в Националната художествена академия. През 2011 г. взема участие в инициативата на Посолството на Германия в София „Изкуство на стената”. Има два реализирани стенописа в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

През 2014  участва в обменен проект “VE.NU.SGRA” с академии от Италия, Полша и Испания. Същата година представя инсталация-платформа „Наука и изкуство” в музея „Земята и хората” в София.

Откриването на юбилейната изложба "Жени художнички" ще бъде на 5 март от 17.30 часа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK