Юбилейна изложба "140 г. от рождението на д-р Борис Проевски" откриват в Благоевград

Снимка: РИМ-Благоевград

На 4 юни 2019 г. от 17. 00 часа в залите на Регионален исторически музей – Благоевград, ще бъде открита юбилейна историко-етнографска изложба "140 години от рождението на д-р Борис Проевски (1879 – 1961 г.)“ – инициатива на РИМ и Държавен архив - Благоевград.

Изложбата дава възможност на гражданите и гостите на Благоевград да се запознаят с една личност - пример за достоен гражданин, д-р Борис Ташков Проевски.

Д-р Проевски не само следва своя хуманен дълг като лекар в Горноджумайската гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ - Бивша Солунска, той е участник в националноосвободителните борби, в двете Балкански и Първата световна войни и активен обществен деятел - председател на Македоно-одринското опълченско дружество в града, председател на Дружеството за защита на децата и на Ловното дружество, подпредседател на градското читалище „Съгласие“.

Той е инициаторът за построяването на Ловния дом и на училищната лятна почивна база в местността Картала в Рила планина.

Изложбата представя историческите ценности, съхранявани в ДА – Благоевград, и в РИМ – Благоевград, които отразяват многостранната му дейност и принос за града и обществото.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK