Откриват „Панагия – въздигане на хляба“ на 15 август в Кюстендил

За празника “Успение на Пресвета Богородица” по традиция в град Кюстендил се провежда културен форум “Панагия - въздигане на хляба", в който се пресъздават моменти от българската православна традиция  и култура.

Форумът е съпътстван от изложение на традиционен за региона автентичен хляб и хлебни изделия.

На 14 август от 10 часа в църквата “Свети Иван Рилски”, сeло Пиперков чифлик, ще бъде представен обичай по замесване на богородичен хляб и изпичането му в подница.

В подготовката си за големия християнски празник, ден преди Успение Богородично, жената майка учи младите девойки как да месят обредни пити и предава традицията. В този хляб е вплетена вяра, майсторство и автентичност - винаги предавни от майки на дъщери, от род в род.

За 15 август, по традиция, жените в Кюстендил месят хляб с молитва за добруване, украсяват го с пластики от самото тесто, изразяващи най-значимите идеи от бита и го занасят в храма с благодарност към Богородица. Много семейства, освещавайки хляба си, извършват православния обред “Панагия”.

Градината пред Обредния дом се превръща в изложбено пространство с красиво подредени обредни хлябове, плодове и жито. Всички участници показват своите умения както при месенето, така и при аранжирането. Хлебното изложение е съпътствано от празнична програма, тематични иложби; работилници, в които малки и големи могат да вземат участие .

Осмото издание на културен форум “Панагия” ще започне на 15 август от 10:00 часа с изложба на обредни хлябове и ще бъде официално открито в 12 часа с празничен водосвет в градинката пред Обредния дом.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK