Откриват паметник за българските революционери от Македония, Беломорието и Одринско

Снимки: ВМРО

В София ще бъде открит официално паметник, посветен на българските революционери от Македония, Беломорска и Одринска Тракия, отдали живота си за свободна и целокупна България. Церемонията ще бъде утре от 11.00 ч. 

Монументът, който е първият по рода си в страната, се намира на бул. „Стефан Стамболов“ 2 (в близост до ъгъла на бул. „Тодор Александров“ и бул. „Христо Ботев“). 

На откриването ще присъстват заместник-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов, заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, представители на Инициативния комитет, народни представители, общественици, както и много българи от Македония, Албания. 

Скулптор е Моника Игаренска, а архитект е Георги Мечанов. Паметникът е висок над 5 м, представлява стилизирани криле с изписани имена на стотици революционери от Македония, Беломорска и Одринска Тракия, дали живота си за свободата и обединението на България. На постамента има надпис „Българийо, за тебе…“. 

Преди три години е създаден Инициативен комитет за изграждане на паметника, оглавяван от доц. д-р Красимир Гигов. Комитетът събра средства и организира изграждането и поставянето на паметника с подкрепата на Столична община, Български червен кръст, фондация „ВМРО“ и много родолюбиви българи. 

Датата на откриването – 20 април, е избрана символно. Тя показва пряката връзка между борбата и идеите на българите за свобода от времето на Априлското въстание и борбите в последствие за освобождението на българите в Македония и Тракия.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK