Борисов в Пазарджик: Важно е да се обединим, за да се измъкнем от ситуацията

Снимки: МС, Бойко Борисов и министър Десислава Танева бяха в Община Пазарджик

Компенсираме свиневъдите с 300 лева на двор, заяви премиерът

Важно е да се обединим, за да се измъкнем от ситуацията, заяви министър-председателят Бойко Борисов на срещата в Пазарджик във връзка с предприетите мерки за ограничаване разпространението на африканската чума по свинете (АЧС).

Премиерът Борисов отбеляза, че се полагат огромни усилия и изрази признателност към кметовете и активните хора в тази област. Министър-председателят изтъкна, че към момента няма ваксина срещу африканската чума по свинете. Веднага ще закупим ваксина, щом има такава, подчерта премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят  добави, че е постигната договореност срокът за умъртвяване на домашните прасета да бъде удължен в Пазарджик. Също така във всички 20-километрови санитарни зони около свинекомплексите хората ще бъдат компенсирани с по 300 лева на двор при доброволно усвояване на собственото поголовие, за да бъде направена необходимата дезинфекция.

Насила никой няма да накараме, подчерта министър-председателят и акцентира върху опасността от разпространение на АЧС и огромната популация на диви прасета.

Премиерът заяви, че бизнесът в Пазарджик е предложил догодина да даде прасета на засегнатите стопани на по-ниски цени. Той коментира, че ситуацията не е приятна за никой. „Две години успявахме да овладеем заразата, но сега 30 години всички институти не могат да намерят ваксина”, каза още той. Бойко Борисов бе категоричен, че държавата полага огромни усилия да действа така, както казва науката.

От своя страна министър Десислава Танева заяви, че изплащането ще става след предаден протокол от Областните епизоотични комисии за извършените санитарни дейности. По думите й, това е подкрепата на държавата за тези хора, които се обединяват с всички институции за борба с Африканската чума по свинете (АЧС). „Трябва да побързаме с изпълнение на мерките, за да може да се използва произведеното месо за собствени нужди. За всички ситуацията е много тежка. Единственият начин да се справим с  болестта е всички по веригата да спазваме мерките, за да ограничим разпространението й. Стопаните ще могат да отглеждат отново домашни прасета след една година и в зависимост от разпространението на заболяването Африканска чума по свинете. След преминаването на този период, обмисляме няколко варианта за подкрепа на стопаните. Репопулирането на домашните прасета може да се осъществи след  регистрация на стопанството, съгласно закона, както и изпълнение на мерките за биосигурност“, каза още земеделският министър.

По време на срещата стана ясно, че срокът за доброволно клане на прасетата в Пазарджик се удължава с една седмица с решение на Областната епизоотична комисия до 11 август, включително. Възможността за удължаването в Пазарджик е възможна, тъй като тя не граничи с области, в които има регистрирани огнища на заразата при домашни свине, както и в самата област няма регистрирано огнище на болестта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK