Над 15 сигнала за нередности на АМ "Струма" получени в ИПБ

Снимки: ИПБ

От организацията публикуват три от най-притеснителните

Над 15 сигнала за състоянието на автомагистрала "Струма" са постъпили до 23 юли 2019 г. в Института за пътна безопасност (ИПБ). От организацията публикуват три от най-притеснителните.

С така въведената организация на движението след тунел "Големо Бучино" към пътен възел "Даскалово" максималната скорост е 140 км/час за леките коли.

Веднага след пътен възел "Даскалово" има ограничение на скоростта до 90 км/ч. С така въведената организация на движението е създадена предпоставка за настъпването на тежка катастрофа, която може да бъде и верижна. 

От Института припомнят изискванията на наредба № 18 oт 23 юли 2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци. В чл. 79, ал. 2 много ясно е указано, че "когато скоростта се ограничава с повече от 20 km/h, тя неколкократно се намалява с 20 km/h, като пътен знак В26 се поставя на разстояния съгласно приложение № 16.".

При така направената организация на движението, се създава опасност за участниците в него.

Вторият сигнал е за табели, които объркват за правилното направление по АМ "Струма" в посока към Кулата.

С пускането в експлоатация на новата отсечка от АМ "Струма", от отбивката за Логодаж към път III-106 към ПВ "Благоевград-ЮГ" не е коригирана старата организация на движението. При нея се предупреждаваше, че свършва магистралата и движението се отклонява към град Благоевград пред път III-106.

По този начин скоростта се ограничава до 60 км/ч, без това да е необходимо. Освен това указателните табели показват, направление посока Кулата през път III-106 и по нищо не личи, че пътят продължава през новата отсечка пусната в експлоатация. По този начин предимно чуждестранните граждани се объркват.

Нееднократни са случаите те да спират внезапно, за да се отклонят към път III-106 или дори да връщат назад в аварийната лента, защото си мислят, че са се объркали и не могат да продължат движението си напред.

Указателните табели, които предупреждават, че посоката към Кулата е само с отклоняване в дясно през път III-106 са две. 

Третият сигнал е за пропадане на асфалтовото покритие при един от мостовете. Има силно пропадане при един от мостовете между км 88 и км 89 на АМ 2 Струма.

Според експертите на Института тази отсечка е сравнително скоро въведена в експлоатация и не е нормално да е в такова състояние. В момента скоростта в зоната е ограничена до 90 км/ч. 

По мнението на пътните специалисти след като пътят е строен за скорост от 140 км/ч. подобно ограничение е икономическа загуба. Причината за по-ниската скорост е некачественото строителство. Отделно самото пропадане е предпоставка за ПТП и незабавното отстраняване на дефекта е абсолютно задължително. Неправилна административна мярка е просто да се ограничи скоростта и то когато става дума за чисто нов път, смятат от Института за пътна безопасност./ news.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK