МВР отговори на Йончева с филм за оградата на границата с Турция – пази се перфектно!

Снимка: epicenter.bg

МВР пусна свой филм за оградата на границата с Турция, след като депутатът и говорител на парламентарната група на „БСП за България“ Елена Йончева пусна свой филм за оградата, предаде Офнюз.

20-минутният филм на Йончева разкрива неефективността на оградата по българо-турската граница, която би трябвало да спира бежанците от Близкия Изток. Според разкритията България е построила двойно по-скъпо съоръжение в сравнение с Гърция, което обаче не спира трафика на мигранти, като бежанци прескачат оградата и със стълба.

Филмът на МВР обаче хвали съоръжението.

Според 10-минутното видео през 2017 г. са регистрирани 7392 опита за преминаване на границата – с 81% по-малко от 2016 г.

Причините за това са няколко, като една от тях е завършването на оградата, обяснява МВР.

Дължината на оградата по границата с Турция е 235,6 км.

Преди 4 години се започна с участък от 30 км, но без прилежащ път, на най-чувствителните тогава участъци на границата, като след това МВР отчита близо 7 пъти намаляване на опитите за незаконно преминаване на границата в този участък.

Тогава обаче бежанците се насочват към нови участъци, което налага ограда да се построи и там, обясняват от МВР.

Във филма се изреждат и случаи на опити на бежанци да преминат границата, в един от тях успешно с помощта на стълба. В друг от случаите пък за залавяне на бежанци е използван хеликоптер.

Обясненията за ефективността на преградното съоръжение продължават с това, че тя е била оценена от бившия британски премиер Дейвид Камерън и унгарския премиер Виктор Орбан, като от МВР уточняват, че тогава оградата дори не е била завършена.

От МВР допълват, че за намаляване на бежанския поток през страната са оказали влияние и спецакциите, при които са задържани каналджии.

За намаляването на бежанския поток през България роля имат още добрите отношения на страната ни с европейските страни и Турция, отбелязват още във филма.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK