Министерството на културата отличи кюстендилското читалище „Братство 1869”

Снимка: НЧ "Братство 1869"

В галерия „Средец” на Министерство на културата се състоя официална церемония за отбелязване на десетата годишнина от въвеждането на Националната система „Живи човешки съкровища – България“.

По време на церемонията заместник-министърът на културата Румен Димитров отличи музеите и читалищата с вписан елемент в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.

Централното кюстендилско читалище „Братство 1869” получи грамота на Министерството на културата за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство и Европейската година на културното наследство.

На церемонията присъстваха институциите с вписан елемент в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство, областни управители, членове на Националния съвет по нематериално културно наследство, представители на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българска академия на науките, Съюза на народните читалища, представители на Националната комисия за ЮНЕСКО, на  Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в страните от Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, представители на Регионалните експертно-консултантски и информационни центрове „Читалища”  и други.

Събитието е част от Европейската година на културното наследство и от Културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.

В него участваха „Бистришките баби“, признати за шедьовър  на устното и нематериалното културно наследство през 2005 г. и включени в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството, както и Група за автентично пеене, представяща двугласно пеене от гр. Неделино, вписано в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство през 2008 г.

Националната система „Живи човешки съкровища – България” бе въведена през 2008 г. и нейното попълване през изминалите пет издания беше осъществено с активното участие на местните общности, подкрепени от музеите и читалищата в страната. В резултат на попълването на системата беше изградена и  Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.

Националната система „Живи човешки съкровища – България“ цели съхраняване на знанията и уменията за културно изразяване, които имат важно културно, историческо и художествено значение за България и тяхното предаване на следващите поколения. Право да номинират имат народните читалища – като най-стари културни институции, представени и днес в почти всяко селище на страната, както и регионалните музеи.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK