Двудневна програма за Празника на плодородието в Кюстендил

Снимки: Община Кюстендил

Община Кюстендил и Института по земеделие – гр.Кюстендил организират ежегодния “Празник на плодородието” на 29. и 30. септември 2018, който представя изобилието на плодородния кюстендилски край, наричан “Овощната градина на България”.

На площад “Велбъжд” и в градината пред Община Кюстендил посетителите ще се насладят на живописно аранжирани маси от местните производители, читалища, детски градини, институции  и организации, както и на  произведенията на художници и занаятчии от цяла България.

“Празникът на плодородието” има конкурсен характер с награди за най-добро и атрактивно представяне на участниците. На 29. септември от 12:00 часа са организирани конкурси за „Най-голяма ябълка”, „Най-красиво аранжиран щанд”, „Плодове и зеленчуци характерни за кюстендилския край“, „Карнавал на плодородието“ и „Атрактивни зони и масови занимания”, с което се насърчава представянето на атрактивни и впечатляващи произведения на изкуството. През годините са отличавани плодове и зеленчуци с изключителни размери – картоф, тежащ  1,300 гр. (с.Жабокрът), чушка с дължина 41 см (с.Ябълково), лук  - 950 гр. (с.Багренци), ябълка – 645 гр.(с.Таваличево).

Празничната програма включва изпълнения на детско-юношески певчески и танцови състави от Кюстендил и София.

Кулминацията на празника е от 20:00 часа на площад „Велбъжд“ , когато всички гости и жители на града на град Кюстендил ще имат възможността да се насладят на грандиозния театрално-фолклорен спектакъл „Осмото чудо“, представен от  Национален ансамбъл "Българе".

На 30. септември от 11:00 часа за първи път ще стартират открити тренировки на всички спортни клубове на територията на Община Кюстендил и атрактивни спортни игри с плодове и зеленчуци - клякане с касетка с ябълки, белене на картофи, пренасяне на вино, наливане в дамаджани и много други, които ще бъдат с награден фонд, осигурен от Община Кюстендил.

Двудневната празнична програма е подходяща за деца и родители,  гости и ценители на екологичната и богата кюстендилска продукция.

 

КОМЕНТАРИ

ГАНКА ДЕСПОДОВА10:49 - 28.09.2018
ПРЕКРАСЕН ПРАЗНИК! ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА КМЕТА НА ОБЩИНА КЮСТЕНДИЛ!
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK