Откриват живописна ретроспекция „Периоди и подходи“ на Бисер Лазаров в Кюстендил

Снимка: ХГ "Владимир Димитров - Майстора"

На 19-и септември от 18.00 ч., в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” – Кюстендил се открива изложба живописна ретроспекция „Периоди и подходи” на Бисер Лазаров, която представлява едно широкоспектърно представяне. „Аз навсякъде съм аз.

Освен това навсякъде съм българин”, заявява художникът, за когото „изкуството е път към себе си”. Ретроспективната изложбата включва творби от различни периоди в областта на различни жанрове на живописта – пейзаж, голо тяло, фигурални композиции, натюрморт и интериор, а също и периоди с по-абстрактни работи.

Бисер Лазаров е роден през 1963 г. в с. Мокрeш, Ломско. Завършва Художествена гимназия в София и Национална художествена академия, специалност „Реставрация”. Преподавател е в НХА, доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, член на СБХ и АРБ (Асоциация на реставраторите в България).

Има десетки самостоятелни изложби в България и в Скандинавски страни, както и многобройни участия в различни изложби. Участва в реставрирането на стенописите в Рилския манастир, храмовете „Св. Троица” – Русе, „Св. пророк Илия” – София и др.

Две поредни години участва в колектив, който реставрира творби от фонда на ХГ „Владимир Димитров – Майстора”, по времето на директора Недко Каблешков. Веднага след завършването на образованието си е поканен от директора на СГХГ да учреди ателие „Реставрация”, което функционира и до днес.

Има участия в биеналета на малките форми „Алианс България” и „Салон 2011” в Изложбен център „Шипка” 6, в триенале на българския пейзаж в ХГ „Никола Петров” – Видин, в „Международно триенале на акварела” – Варна, многобройни участия в международни живописни пленери и други. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK