Откриват изложба на поздравителни картички, дарени на музея от фамилия Мощански

снимка: РИМ - Благоевград,

Изложба на коледни и новогодишни картички от началото до 90-те години на XX век откриват във фоайето на благоевградския музей на 19 декември от 17 ч. Колекцията е била притежание на известната горноджумайска фамилия Мощански. Картичките са събирани от представители на три поколения от фамилията.

В изображенията може да се проследи как се развива и как се променя естетическия възглед и отношението към коледните и новогодишните празници в продължение на 90 години. Празничните картички, които ще бъдат показани в изложбата са една малка част от голяма колекция пощенски картички на най-различни теми, подарени на музея от Екатерина Мощанска.

През 1999 година снахата на Сотир Мощански / съпруга на сина му Ангел Мощански / подарява на музея 787 пощенски картички и няколко албумчета. Картичките са изпращани по различни поводи - лични, семейни и традиционни празници, пътувания в  България и чужбина.

Изображенията и ръкописните текстове са четливи и ясни, писани са на български и на чужди езици. Колекцията е носител на богата информация за обществените, професионални и лични връзки, които поддържат членовете на фамилия Мощански в продължение на повече от 90 години.

Картичките са разпределени в темите: „Изкуство”, „Коледни и новогодишни картички”, ”Великденски картички”, ”Жената”, „Детето”, „Любов”, „Изгледи от България”, „Изгледи от чужбина”, „Исторически личности” и други. От 1998 до 2007 година фамилията Мощански дарява на Регионален исторически музей – Благоевград над 170 ценни материали. Един от тях е богатата колекция пощенски картички, част от която – Коледни и новогодишни – ще създадат празнично настроение в залите на музея.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK