Фотоси разкриват „Каузите на Боян Петров – биоразнообразието в Кресненския пролом“ в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Фотографската експозиция „Каузите на Боян Петров – биоразнообразието в Кресненския пролом“ ще бъде подредена в Регионалния исторически музей в Благоевград. Официалното откриване е на 4. декември от 16:00 ч.

Изложбата представлява фотографии от личния живот на именития ни алпинист Боян Петров, както и една от личните му каузи, с която се занимава от дълги години, а именно спасяването на Кресненското дефиле, застрашено от строителството на автомагистрала „Струма”, която в момента се предвижда да премине през него.

Изложбата ще бъде открита от доцент д-р Стоян Бешков от Националния природо-научен музей към БАН и Андрей Ковачев и Фиданка Бачева-Макгра (CEE Bankwatch Network) от Коалиция „Да спасим Кресненското дефиле”.

На изложбата ще бъдат представени снимки от кръжока по зоология към Зоологическата градина, който е посещавал Боян Петров и е запалил страстта му към природата; негови лични снимки; снимки на природата в Кресненския пролом; фотоси на различни защитени видове земноводни, влечуги и птици, срещащи се в района на Кресна.

Автори на фотографиите са самият Боян Петров; доц. д-р Стоян Бешков, НПМ при БАН; професор д-р Павел Стоев (предоставил снимки от своя фотоапарат правени от Боян Петров), научен секретар на НПМ при БАН и приятел на Боян още от годините в кръжока в Софийския зоопарк; Асен Тасев - приятел на Боян от ученическите години; Андрей Ковачев - СДП БАЛКАНИ, биолог и зоолог, приятел на Боян от 1-ви клас.

Изложбата вече бе представена в Кресна. Откриването й бе на 22. октомври и предизвика голям интерес. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK