Откриват юбилейна изложба на Елица Тодорова в храма на Майстора

Снимка: ХГ "Владимир Димитров - Майстора"

На светлия празник 24 май, който съвпада и с рождения ден на Галерията в Кюстендил, от 12.00 ч., в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“, ще бъде открита юбилейна изложба на Елица Тодорова.

„Какво съкровище носи у себе си художничката Елица Тодорова! В нея е цялата галерия от непоказвани художествени платна. Тази скрита галерия е всъщност и ателието на Елица – този художествен бисер, това неизчерпаемо богатство, този шедьовър на природата с поетичното име Елица!“

Тези думи са побрали в себе си възхищението на всички онези, които ценят човека и твореца Елица Тодорова.

„Рисуването е моят живот и така ще бъде до последно!“, споделя художничката, вярна на порива да бъде себе си в изкуството.

Елица Тодорова е родена през 1929 г. в Брестовица, Търновско. Завършва живопис при проф. Дечко Узунов в Националната художествена академия. От 1956 г. свързва трайно живота си с Кюстендил и успява да се утвърди като един от най-ярките представители на Кюстендилската изобразителна школа.

Художник със свой творчески почерк, майстор на маслената живопис и акварела. За активно участие в национални изложби става член на СБХ през 1965 г. Оттогава до 1989 г. Елица Тодорова е творчески секретар на Окръжната група на художниците в Кюстендил.

Многобройни са самостоятелните ѝ изложби, както и участията в общи и регионални изложби, в групови изложби в чужбина, а също и в международни пленери. Нейни творби са притежание на НХГ, много галерии в страната, художествени музеи в Полша, Унгария и Югославия, частни колекции в България, Холандия, Канада и др.

Включвана е в делегации на СБХ по линия на международен обмен в Румъния и СССР. През 1986 г. пребивава в ателиетата на СБХ в Париж – „Сите дез Ар“.

Присъждана ѝ е награда на СБХ за портрет, Голяма награда на изложба „Струма“ 1977 г., награда „Струма“ 2016 г. за живопис, награда „Миклош Каплар“ – Унгария, няколко награди от окръжни изложби. Носител на орден „Кирил и Методий“ – ІІІ степен – 1975 г. и І степен – 1979 г. Почетен гражданин на град Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK