Откриват ХV Международен фестивал на ромската песен "Деца на слънцето"

снимка: Община Благоевград, архив

Община Благоевград и ромското сдружение „Заедно в Европа” организират ХV Международен фестивал на ромската песен „Деца на слънцето”. Той ще се проведе на 8 април от 14.00 часа в зала „Пейо Яворов”.

На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц, в края на Втората световна война. От тогава се отбелязва като ден, поставил началото на свободната ромска общност.  

На 8 април 1971 година в Лондон се провежда за първи път Световен ромски конгрес. В него участват представители на роми от всички континенти, както и представители на индийското правителство. На този форум са учредени националните символи на общността– знаме и химн.

Химнът е песента „Джелем, джелем”, а знамето червено колело с 16 спици върху полета в син и зелен цвят. Те символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици, което в древна Индия се е наричало „чакра” присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите. Датата традиционно се отбелязва с представяне на деятели на ромската песен и танц, допринесли към културата, музиката и изкуството в Европа.

Празничният концерт в зала „Пейо Яворов” ще започне с химна на ромите, а в програмата участие ще вземат македонският саксофонис от „Беровски звезди”- Джафер, оркестрите „Импулси”, „Ексел”, „Европа-бенд”, „Дупница-бенд”, „Ромско сърце”, „Емо-бенд” и Емил Янев. Изпълнението на оркестрите ще бъде съпроводено с ефирни ромски танци, които представят тяхната култура и бит.

 

КОМЕНТАРИ

аз13:45 - 03.04.2013
ДОбре сте ги събрали в залата, ама нямаше ли как да пуснете малко газ вътре???
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK