Здравко Милев: Правя нещата, не говоря празни приказки

Една от възможните локации за изграждане на плродовопреработвателно предприятие в Кюстендил Снимки: Личен архив

Водя инвестиции в Кюстендил и работя за чиста бизнес среда

За първи път кандидат за кмет на Кюстендил доведе в града инвеститор с конкретен проект – за изграждане на плодово-зеленчуково преработвателно предприятие в града.

Здравко Милев, кандидат за кмет на Кюстендил, г-жа Никол Фунднер, управляващ партньор в международната инвестиционна компания „Робул“ и г-н Чавдар Стефанов, управител на „Робул България“ огледаха базата за производство на пелети в града и фабриката за столове като възможни терени за изграждане на плодовопреработвателно предприятие. Трябва да се знае, че „Робул България“ е инвеститор „Клас А“, с инвестиционен проект на стойност над 20 млн. лв. при нас. 

Г-н Милев, Вие вече работите като кмет, а изборите все още са напред. Не бързате ли?

Аз работя за родния си Кюстендил. Време е тук да не се чакат избори, та чак после да се работи. Всяка минута е важна и всеки човек в общината. Колко още кметски мандата да чакаме, за да заработи ефективно в общината пълен цикъл на плодово-зеленчуково производство? Докога ще изхвърляме плодовете на щедрата ни кюстендилска земя? Докога ще продаваме труда на хората за мижави стотинки? Аман от тая нищета!

Използвам всичките си възможности и контакти, за да привлека и развия в общината инвестиции. И това е за благото на хората, а не за собственото си забогатяване. Затова поканих партньорите си „Робул България“ в Кюстендил сами да се убедят каква благодат са климата и природата ни, трудоспособността и трудолюбието на хората в общината.

Знам предварително, че те ще поставят и още едно важно условие, за да инвестират – законност и прозрачност, чрез което се гарантира бъдещето на бизнеса. Големият бизнес работи добре там, където законите и правилата са устойчиви, не се променят съгласно настроението на кмета, може да се планира години напред.

Променливото настроение на досегашния кмет ли е причината за вечното отлагане на инвестиционните проекти в общината?

И това, разбира се. Също и тромавата бюрократична машина в общината. Утвърдената вече за 3 кметски мандата система за подкупи и корумпиране спъва разумния и честен бизнес. Моделът за еднолично вземане на решения и налагане на тотален натиск върху решенията на Общинския съвет абсолютно отвращава модерния бизнес. Всички знаят за какво говоря. И най-отговорно в качеството си на банков, финансов и бизнес консултант Ви казвам, че всичко това води до тотални загуби за бизнеса, за общината, за хората. Кой бизнес ще стои тук, за да губи?

Ето и пример. Най-голямата фабрика за пелети е проектирана и изградена от кюстендилец в Кюстендил. Това си е една отлична вътрешна инвестиция, жизнено необходима на хората в общината. Мъчи се да работи четири години тук, но не се издържа до безкрай,  и ето сега, днес буквално, фабриката се премества в съседна община, където бизнесклимата е по-благоприятен и предвидим. Ще си стоят на студено кюстендилци през зимата. Досегашната управа на града студ им подготви.

Какво излиза? Кметът Паунов гони бизнеса, а Вие го привличате?

Кой каквото може, това прави. Учил съм се да привличам и увличам граждани, бизнеси, политика за добри и благородни каузи. Съживяването на Кюстендил не е просто кауза. То е мисия, за която работя от сърце и душа.

Едно е да искаш, друго е да можеш, казва Николай Хайтов…

Трето е да го направиш и четвърто – да го оценят хората. Ножът е опрял в кокала и няма време да пръскаме празни приказки и обещания за грижа за семействата, инвестиции, просперитет. Всичко е важно, но най-важно е да се задвижи бързо и ефективно машината на индустрията. Затова водя инвеститори в града, затова заставам твърдо за честни избори. Чистият бизнес идва в чиста среда. Мърлявенето на бизнес средата е знак за склонност към привличане на незаконни и престъпни бизнеси. Знаете – в мътна вода се лови най-лесно риба. Лошото е, че тя понамирисва на тиня.

Правя каквото ми е по силите да изчистя кюстендилската бизнес среда. Дълго време чакахме някой да започне и ето започнахме с кметския ми екип. Остава всеки от нас да реши от коя страна да застане – от страната на чистачите или от другата – на мърлячите.

Нима вярвате, че изчистването е възможно?

Абсолютно постижимо. На малки стъпки, не бързо и изведнъж. Толкова години се руши и затлачва, ограбва и унищожава Кюстендил, а и България. Години трябват и за да се възстанови и възроди. Силен екип, принципност в мисленето и работата.

Промяната към по-добро вече започна. Да припомням ли сътресенията, които „Апартамент гейт“ донесе на сега управляващите. Мислите ли, че в и Кюстендил този гейт не се е отворил? Та нима нашата общинска управа е пропуснала да си купи много и скъпи имоти на свръх ниски цени, ощетявайки общинския бюджет и де що може? Сигурно е пропуснала да договори собствените си хонорари от обществените поръчки?

То, точно защото е пропуснала, затова е натрупала толкова високи финансови задължения, които се опитва да припокрива с нови и нови кредити. Като макроикономист и финансист ще Ви кажа, че кредит с кредит не се изплаща. Производство трябва, търговия, включително международна, защото в Кюстендил има и такава възможност, за да се изплати заем.

Политиката за изплащане на кредит с друг кредит води до още по-дълбоко затъване, колкото и добри да са лихвените условия на всеки следващ кредит. Тя означава, че парите не стигат. Защо не стигат? При това плодородие, при това желание на хората да работят, при тази уж много добре организирана общинска администрация? Къде се къса веригата? Сигурно в джоба на кмета.

Видяхме колко оставки предизвика този софийски „Апартаментгейт“. Видяхме и друго – бързо се взеха мерки лицата, които потенциално могат да съберат обществен гняв поради натрупани злоупотреби с власт да бъдат неутрализирани, изнесени извън центъра на властта. Този анализ продължава и може и Кюстендил да засегне.

Добрата новина, е че водите в това блато се раздвижиха. От нас зависи да изплуваме.

 

Признавам си, познавам Никол и Чавдар отдавна. Работим заедно и успешно вече дълги години. И продължаваме да работим заедно в Кюстендил
Чавдар Стефанов, представител на Robul - Bulgaria
С Nicole Pfundtner и Чавдар Стефанов, представител на Robul - Bulgaria

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK