Откриват "Банско Филм Фест 2011"

снимки: Община Банско

Близо 100 киноленти от 30 страни ще бъдат показани на тазгодишния Международен фестивал на планинарския филм в Банско, който се открива официално днес. Това е най-голямата проява на планинарската култура у нас и едно от най-значимите събития в културния афиш на зимния курорт.

Форумът ще продължи до 27 ноември. Зрителите ще могат да видят най-доброто от продукцията на световното кино на тема планинарски и екстремни спортове, бит и култура на планинарските народи, опазване на планинската природа, приключения и пътешествия. Част от тях за посветени на историята на алпинизма и планинарството по света.

Австрийската лента “Кой е бил първи на Еверест?” е посветен на загадката от 1924 г., предизвикана от изчезването на Мелъри и Ървин. “Звездите на Монблан” ще представи  най-важните фигури в историята на европейския планински първенец. Редица филми са посветени на едни от най-големите фигури в историята на световния алпинизъм като Едмънд Хилари, Морис Ерзог, Алберто Мария де Агостини, Йежи Кукучка и други.

Състоящият се от пет части култов филм “Психоанализа-2” представя най-екстремните форми на катеренето и най-изявените им представители. “Гравитацията никога не спи”,  “Холтана – приключение в Антарктида” и “Гнездото” ще пренасат зрителите в света на “въздушните активности” като парапланеризъм, бейз джъмпинг и полети с костюм-крило. “Мустанг, преобразяващо пътешествие”, в който текстът се чете от холивудската звезда Ричард Гиър и “Блян по Тибет” са докосване до едни от най-екзотичните и най-загадъчните кътчета на Земята.

Лентите в конкурсната програма ще бъдат оценявани от жури, председателствано от историка д-р Боян Биолчев. Както винаги, мощни акценти във фестивалната програма ще бъдат срещите и разговорите с официалните гости, които по традиция са сред най-известните търсачи на приключения, изследователи, алпинисти и спелеолози.

За първи път в Банско ще гостува известен познавач на планините от Япония. Тамоцу  Накамура ще пристигне в България веднага след поредната си експедиция в Тибет. Той е признат за най-добрия познавач на планините в тази част на света и е главен редактор на списанието на Японския алпийски клуб – “The Japanese Alpine News”. От Австрия ще гостува легендарният алпинист проф. д-р Волфганг Наирц, ръководител на няколко десетки експедиции и основоположник на летенето с делтаплан в най-високите планини през 70-те и 80-те години на ХХ век, които самият нарича “лудите години на австрийския алпинизъм”. Между начинанията под неговото лидерство е експедицията през 1978 г. на Еверест, в рамките на която Райнхолд Меснер и Петер Хабелер правят първото му изкачване без кислород.  

През тази година една от най-големите планинарски култури – италианската, ще бъде представена на „Банскофилмфест” от Ермано Салватера. Той е автор на стотици изкачвания в цял свят. В Банско ще гостува още един алпинист, стъпил на всичките 14 осемхилядника – проф. д-р Пьотр Пустелник от Полша. Заместник-главният редактор на най-големия в Европа спортен вестник „Ла Гадзета делло Спорт” Сандро Филипини от Италия ще разкаже за своите срещи с трима велики алпинисти - Рикардо Касин, Валтер Бонати и Райнхолд Меснер.

Не по-малко впечатляващо е българското участие. “Светите места в България” ще бъдат представени от Георги Чараклиев, създател на най-големия сайт за сакралните пунктове на Балканите. За две от най-големите събития в българската спелеология – експедициите в Албания и в Тибет, ще говорят участници в тях. Силното българско присъствие в Тян-Шан през отминалото лято ще е тема на презентациите на Кристина Георгиева и Милена Михайлова. Резултатите от своята разузнавателна експедиция в Каракорум ще споделят Дойчин Боянов, Николай Петков и Михаил Михайлов. А Пенка Мъглова и Алексей Стоев ще ни приближат до мегалитите и свещените територии в Западните Родопи. Важна част от съпътстващата програма на кинофорума са изложбите, литературните четения и концертите.

Цялата програма за фестивала вижте ТУК

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK