Откритата гробница не била на Александър Велики, а на Брасид?

Тодор Узунов, снимки: личен архив

Открита ли е наистина гробница на Александър Велики в Амфиполис? Тодор Узунов твърди, че това вероятно е гробницата на Брасид.

В пресата се появиха кратки и противоречиви съобщения, че е открита гробницата на Александър Македонски в Амфиполис. Тя била пищно изработена от тасоски мрамор, като имала пирамидално-сводеста форма и по размери била поне десет пъти по-голяма от тази на Филип II във Вергина. Също така се появиха и съмнения поради факта, че самият Александър умира далеч от родината и вероятните места за неговото погребване са Александрия, Мемфис и Персепол в днешен Иран.

Според председателя на Сдружението за опазване и възстановяване на паметници на културата "САТО" Тодор Узунов, който е от село Сатовча, става въпрос за гробницата на спартанския генерал Брасид.

Ето какво разказа пред "ИНФОМРЕЖА" Тодор Узунов по горещо коментираната тема за откритата гробница:

"Спартанският генерал Брасид е един от най-прочутите спартански пълководци след Леонид от Термопилите. Започва кариерата си още като млад и участва успешно като предводител в няколко военни кампании. Когато избухва прочутата Пелопонеска война, той предлага смел план за атакуване на атинските гърци по суша като избира път през Тесалия.

Целта била да се стигне до колонистките градове на Атинския морски съюз, разположени по тракийското крайбрежие. На негова страна участват редица тракоилирийски племена и Пердика II, цар на тогавашното македонско царство. Следват поредица от битки, но най-важната от тях се разиграва пред стените на Амфиполис, за който става въпрос в съобщението.

Точно там предводител на атинските сили е Клеон, а от страна на спартанците Брасид и помощникът му Клеарид. Брасид прави смело и открито нападение срещу централните сили на противника, а Клеарид трябвало да нанесе последващ удар през така наречените „Тракийски порти”. В тази атака Брасид е тежко ранен, а предводителят на атиняните Клеон - убит от пехотинец пелтаст.

Гръцкият историк Тукидид е описал доста подробно тези събития. В книгата си той казва:  …” …А пък войниците в другия лагер, които били изтеглили Брасид от битката и го подслонили го пренесли в Амфиполис, когато още дишал. Там той могъл да узнае, че неговите войски са извоювали победата и скоро след това издъхнал.”…

Тук стигаме и до текста, който касае принадлежността на откритата гробница:

„…….”След това съюзниците извършили официално тържествено погребение на Брасид, в което те всички участвали с оръжие и което станало на държавни разноски; те го погребали в града, на входа на сегашната агора (главният площад). От този ден насетне, след като издигнали ограда около неговата гробница, гражданите на Амфиполис му принасят жертви като на Херос. Освен това всяка година амфиполците организират в негова чест състезателни игри и ежегодни жертвоприношения. Те също така му посветили и града, като го обявили за основател (ойкист)

От всичко става ясно, че е била построена гробница! И то не за цар, а за военен генерал. Това е огромен прецедент, защото подобна почест не е получавал никой негов предшественик. Той не само е погребан като богоизбран, а е бил и провъзгласен за „ойкист”, тоест основател на града! В негова чест са извършвани празници ежегодно, което оправдава и размера на съоръжението".

Господин Узунов, но нали казвате, че самият град е основан от Атина?

Това е така и то, Амфиполис е първият колонистки град на тракийското крайбрежие. Той се намирал в съседство с Ейон – най-голямото тържище при делтата на Стримон в тези времена. Основателят на града бил Хагион. Той имал свои паметници в града, но след смъртта на Брасид хората съборили всички, след което провъзгласили своя освободител за основател. Вероятно се питате защо съществува такава вражда? Тези градове се създават със силата на военната мощ. Местните тракоилирийски племена са таяли огромна неприязън към колонизаторите. Известен факт е, че точно на този бряг при първият опит за колонизация, тракийците избиват близо 10 000 колонисти само за три дни. Ето защо дейно участие в тази кампания на страната на спратанците, освен македоните, вземат халкидската конница, ситоните, едоните и миркинците.

Засега няма някакви конкретни данни за тази гробница, освен една фотография, която се разпространява. Какво може да се съди по нея?

С нетърпение очаквам да видя гробницата отвътре! Но ако разгледаме типа й на строителство отново намираме потвърждение на моята теза – тя е сводеста, кошеровидна от микенски тип. Нашите тракийски гробници в болшинството си са такива, макар ние да познаваме този тип строеж с един век по-късно, което буди и леко недоумение. Но не е нужно да гадаем, защото тепърва ще има повече данни за съоръжението.

Може би някой ще изпита разочарование, че това не е гробница на Александър III, но бих казал обратното! Като гробница на Брасид този обект е далеч по-очарователен, защото е откровено признание на войника към своя генерал, отдавайки му царски почести, далеч по-големи като размер от тези на прославени царе и императори!

Разбира се, единствено археологията е науката, която ще се произнесе категорично на базата на повече доказателства, чия е гробницата от Амфиполис!

 

Тодор Узунов, снимки: личен архив

КОМЕНТАРИ

мнение15:10 - 28.08.2013
Аз четох същата новина в Струма. Там обаче Копривленските "капацитети" се накачиха и свалиха темата да не стават за резил:))))) Интересна история, но защо не съм чувал нищо за този Брасид до сега. Защо не направят някакъв филм като Троя примерно?
историк11:06 - 28.08.2013
Аз пък четох следното. В един форум и друго казано. Той твърди, че има две възможности и една съвсем неудобна за гърците. Тоест! Заглавието едва ли е негово, пак леко изхвърляне ама ние сме друга планета. Та там той казва, че през 306 преди ... там били убити бактрийската принцеса Роксана / не тая от Великолепния век ...да не скочат Брезнишките протурци/ и малолетния син на Санде Александър.Можело и да е тяхна. Обаче има и еднамалка трета възможнос, от която гърците изпаднали в шок да е гробче на тракийския цар Берисад. Не Брасид,а Берисад. Той е управлявал по това време тази област. Та борбата била между Берисад и Брасид.....Но могилата е в рамките на града и това най-много за сега съответства с първата теза за Брасид. Сложни работи хора. Не става да береш тутун в драма нощеска и да схващаш тия тънки работи на сутринта като си гроги.
Париж02:02 - 28.08.2013
а къде и кой е коментирал този плювалник в коментарите тук или гузен не гонен бяга и когато няма дъжд е благодарен и на градушката вслучая автоантирекламата . Еййййййййййййй леко не доматите с колците !!!
12401:56 - 28.08.2013
няма проблеми нито за Шапков нито за топ преса да си мърсуват анонимно и после да се изкарват невинни чисти та дори приятели на оплютите .Стара и позната до болка практика.Неврокопчани обаче никога не са били дребни интриганти,това е патент на селтаците дето слезнаха с коньовете / те така казват /от горите тилилилейски и се помислиха за велики .Те са многоликите ,няма трето няма четвърто лице което уч иска да скара някой .Добре е че умните хора не им обръщат внимание а по умните ........

FACEBOOK