В Банско изнесоха открит урок, посветен на 145 години от рождението на Гоце Делчев

Снимки: Община Банско

Наред с изобилието от фестивали, концерти и спортни изяви, Банско поддържа жив спомена за националните герои и борци за свобода, организирайки културни прояви, посветени на богатото историческо минало и великите личности дали живота си за благото на род и родина.

Културният календар на община Банско за месец февруари стартира с открит урок, посветен на 145 години от рождението на Гоце Делчев, който се проведе в тържествената зала на НЧ „Никола Вапцаров“.

Културната проява премина под мотото: „Аз възприемам света като място за културно съревнование между всички нации“. Думи на Гоце Делчев, които са актуални и в нашето съвремие, в което образът на Гоце е жив, увенчан с легендарна слава, а неговото дело остана завет за  поколения българи.

В урока се включиха шестокласниците от СУ „Неофит Рилски“ - град Банско, сред които активно участие взеха Георги Рахов, Иван Керанджиев, Александра Георгиева и Лили Питова.  Учениците четоха и рецитираха спомени на Яворов и Васил Пасков свързани с живота и делото на революционера, идеолога и ръководител на Вътрешната македоно-одринска революционна организация – Гоце Делчев.

Музейният специалист Георги Питов изнесе кратка беседа, която бе онагледена с презентация и видео материали за Гоце Делчев и неговото учителстване в Банско. Децата го слушаха с нескрит интерес, а накрая най-любопитните от тях отправиха своите въпроси към него.

Организатори на проявата бяха НЧ „Никола Вапцаров“, Музеен комплекс – Банско и СУ „Неофит Рилски“ – гр. Банско.

Жителите и гостите на планинската община ще могат да посетят и останалите мероприятия през февруари, сред които е Денят на влюбените, които ще бъде отбелязан с музикално-поетична вечер на 14 февруари 2017 г. В тържествената зала на читалище „Никола Вапцаров“ ще звучат музикални произведения и стихове, посветени на любовта и виното.

На 17 февруари от 11:30 часа, във връзка с навършване на 144 години от гибелта на Васил Левски, в духовно-историческия център „Св. Паисий Хилендарски” – гр. Банско, банскалии ще отдадат своята почит пред живота и делото на „борецът за свята и чиста република“ – Васил Левски с презентация на тема „Памет за Апостола“. Организатор на събитието е Музеен комплекс – Банско.

Децата от школата по пиано, с преподавател Марина Иванова, с нетърпение очакват настъпването на Баба Марта. В нейна чест те подготвят концерт на 28 февруари от  17:30 часа в тържествената зала на НЧ „Никола Вапцаров“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK